0

La Festa Estellés, també a Simat de la Valldigna

Publicat: 7 de octubre de 2015 en Notícies | Etiquetes: | Per Juli Capilla
festaestelles Simat2015la II Edició de la Festa Estellés arriba també a Simat de la Valldigna. Serà aquest dijous, 8 d’octubre, a les 21.30 h, a l’Auditori Casa de la Música. L’acte seguirà l’estructura següent:
-Presentació  de l’acte.
-Projecció del  videodocumental “Vicent  Andrés Estellés, el  poeta del  poble”.
-Sopar popular.
-Lectura de poemes.
Hi  intervindran tots  els veïns i  veïnes que prèviament  s’hagen inscrit en la Biblioteca Municipal.
+ Compartir
·   PDF   ·   Versió imprimible   ·   Recomanar     
0

Arriba la primera edició de la Festa Estellés a la Font d’en Carròs

Publicat: 6 de octubre de 2015 en Notícies | Etiquetes: | Per Juli Capilla

 

festaestellesLaFont2015Dijous 8 d‘octubre, a les 21.00 h, tindrà lloc a la Font d’en Carròs la Festa Estellés. Aquesta primera edició està organitzada per l’Associació Cultural Ramoneta de Vilaragut de la Font, compta amb el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament i amb la col·laboració de Saforíssims SL. Consistirà en un sopar de cabasset i un recital de poemes per part de la gent del poble i tots els saforíssims i saforíssimes que s‘hi vulguen apuntar. (Cal que comuniqueu l’assistència al sopar i si voleu recitar a l’Ajuntament de la Font.)  A més a més, els i les rapsodes estaran acompanyats pel guitarrista fonter Manuel Andrés, i el punt final el posarà el cantautor valencià Bertomeu, que cantarà poemes de Vicent Andrés Estellés.

Hi esteu convidats!
·   PDF   ·   Versió imprimible   ·   Recomanar     
0

30 de setembre, Dia Internacional de la Traducció

Publicat: 30 de setembre de 2015 en Notícies, Saforíssims en acció | Etiquetes: | Per Juli Capilla

Dia internacional traduccióEl divendres 25 de setembre –tal com férem el diumenge següent a Tavernes de la Valldigna i hui mateix farem a València– celebràrem a Alboraia la cinquena edició del Dia Internacional de la Traducció, que té lloc el dia del decés de Jeroni d’Estridó, traductor de la Bíblia i patró dels professionals del món de la traducció; dedicat, enguany, al guió cinematogràfic.

Ací teniu el text que Margarida Castells i jo mateixa preparàrem per reivindicar l’ofici de les persones que ens donen a conéixer la varietat de cultures que enriqueixen la nostra condició, les persones que fan que el món s’interesse per nosaltres i que, quan un malfat en disposa la ruïna, puguem sol·licitar la solidaritat dels nostres congèneres. Diu així:
«El cine, o cinema, és “l’art de representar en una pantalla imatges en moviment”, i, de fet, cada vegada que pronunciem el mot, estem reproduint l’adaptació a la nostra llengua del mot grec kinema, que no vol dir altra cosa que “moviment”: un significat molt proper al sinònim més popular de la paraula anglesa film: movie.

I en l’origen d’aquesta art n’hi ha una altra, la fotografia: fotos i més fotos, en sèrie i ben enfilades en el temps, per a explicar-nos històries…, històries amb un principi i un final, com totes… Però, ah!, aquella art ‘muda’ de la narrativa en imatges, prompte va trobar a faltar allò que la realitat debades oferia: el so ambiental i, sobretot, la veu: els diàlegs, monòlegs i converses de les actrius i actors que protagonitzaven les pel·lícules… Tant és així, que, quan sentim dir: “Sempre ens quedarà París”, “Dis-me que m’estimes, encara que siga mentida” o “Que la força t’acompanye!”…, se’ns posa la pell de gallina… Unes poques paraules que susciten molts records. Unes poques paraules; però, en quin idioma? Pensem…

Tot i que els llibres d’història del cinema diuen que la primera pel·lícula ‘sonora’ fou la nord-americana El cantor de Jazz (de 1927), des de l’any 2010 sabem que la Biblioteca del Congrés de Washington guarda la còpia d’un curtmetratge de 1923 dedicat a –i protagonitzat per– la valenciana Conxita Piquer.

En fi, no és qüestió ara d’entrar en curses vanitoses, i menys contra l’oncle Sam; però sí, de recordar que la primera pel·lícula sonora de la història a rebre una aprovació crítica gairebé universal fou l’Angel Blau –estrenada a Berlín el 1930, dirigida per Von Sternberg, protagonitzada per Marlene Dietrich i ‘parlada’ en alemany. Des d’aleshores, tothom començà a fixar-se que els diàlegs de la pel·lícula procedien d’un guió, d’un text escrit en una llengua determinada, i que, si algú no entenia l’alemany, una de dues: o l’aprenia per comprendre del tot la pel·lícula, o hauria d’esperar que algú la traduïra.

I, per acabar, voldria contar-vos una història… Mentre cercava el material que tot seguit llegirem, em vaig quedar horroritzada de com de ningunejat està l’ofici de traductor de guions cinematogràfics –més que el d’obres teatrals!, que no és cosa de per riure–… En tindreu prou amb una dada: de les més de tres-centes traduccions de guions que una bona gent de TV3 i unes quantes traductores i traductors de l’extinta Canal 9 van posar al meu abast, només quinze esmenten qui les ha fetes i qui les ha ajustades. És molt fort…, i més, quan una professional valenciana del sector, Teresa Olmos Camarasa, rebla el clau, dient-me: “Som i hem sigut tan invisibles que hem desaparegut i ningú no se n’ha adonat”.

Acte d’Alboraia

Hora és, doncs, de conscienciar-nos del mèrit d’una professió més que infravalorada, i hui, des d’ací, volem contribuir a reparar d’alguna manera el greuge escoltant fragments de diversos guions no escrits, originalment, en valencià; uns textos que sentirem i entendrem gràcies a les persones que n’han traduït les paraules, a les quals expressem el nostre agraïment.

I ara donem la benvinguda als nostres convidats –Francesc Fenollosa i Ten, Mari Giner i Miri Giner–, i també a les aspirantes i aspirants a dobladors, que en acabar la demostració mestrívola faran la lectura dramatitzada d’unes quantes escenes de guions cinematogràfics traduïts al valencià.

Silenci, doncs, que estem gravant.

LLUMS, CÀMERA I… ACCIÓ!!!»
Encarna Sant-Celoni i Verger
La Veu del País Valencià (30 de setembre de 2015)

http://opinions.laveupv.com/encarna-sant-celoni-i-verger/blog/5908/30-de-setembre-dia-internacional-de-la-traduccio

·   PDF   ·   Versió imprimible   ·   Recomanar     
0

Tavernes celebra el Dia Mundial de la Traducció

Publicat: 29 de setembre de 2015 en Notícies | Etiquetes: | Per Juli Capilla

EncarnaTavernes ha celebrat per tercer any consecutiu el Dia Internacional de la Traducció a la Casa de la Cultura, una commemoració en honor de Jeroni d’Estridó, el traductor de la Bíblia, patró d’intèrprets, torsimanys i traductors. Un acte ben emotiu i redó organitzat i presentat per l’escriptora i traductora vallera Encarna Sant-Celoni i Verger i que enguany s’ha dedicat a les versions poètiques d’autors de llengües europees continentals.
Com a aperitiu Margarida Castells, doctora en filologia semítica i traductora, vinguda expressament per a l’ocasió des de la comarca d’Osona, ha explicat als assistents que s’han elegit precisament les llengües europees continentals per fugir de l’omnipotent idioma insular que és l’anglés i per visibilitzar una quarantena de llengües pròpies corresponents als 28 estats de la Unió Europea. Entre elles n’hi ha de majoritàries (com l’alemany amb uns 100 milions de parlants) i de minoritàries (com l’aragonés, amb només 5000 parlants). En aquesta civilitzada i democràtica Europa nostra, la majoria de llengües són minoritàries, perquè així ho han volgut els avatars de la història i els poders econòmics i polítics de torn.

I malgrat l’aclaparador domini d’unes poques llengües majoritàries, la diversitat lingüística persisteix per la fidelitat dels seus parlants, però també en part gràcies a l’àrdua i apassionant activitat de traduir. Margarida Castells ha recordat també que el professor Zamenhof inventà l’Esperanto, a finals del s. XIX, amb el desig d’oferir una llengua comuna que no fóra imposada per cap estat imperialista, amb un vocabulari d’arrels europees i una gramàtica senzilla i universal. Però al segle XII en aquest intent ja en fou pionera Hildegard von Bingen, qui creà una llengua amb l’objectiu de substituir el llatí com a llengua comuna.

A cap dels dos els van fer gens de cas els seus contemporanis i avui tenim l’anglés, l’alemany i el francés com a llengües predominants i “de treball” a Europa. Però encara podem gaudir de la diversitat lingüística europea i aquest acte pretén retre donatges i homenatges a les persones que ens ajuden a entendre la riquesa cultural d’una Europa no reduïble a la política monetària dels qui manegen el Banc Central.
Com a primer plat, el cantautor valler Quim Sanç ha delitat els assistents amb unes extraordinàries interpretacions de dues cançons de Georges Brassens, en traducció d’Amàlia Prat: “La mala reputació” i “L’oratge”. I L’Ajunt de la Bóta, amb la simpatia que caracteritza les seues actuacions, ha estrenat dues versions en valencià: “Katyusha”, del folklore rus, i “Lily Marlene”.
I s’ha donat pas al plat principal: la recitació de poemes traduïts, que ha iniciat Encarna Sant-Celoni i que han continuat un bon grup d’assistents, sempre indicant l’autoria, la llengua d’origen i la traductora o traductor de l’obra. Una nodrida participació de públic ha llegit amb entusiasme l’encertada selecció de poesia feta per l’organitzadora i que s’havia distribuït abans de començar l’acte.
Com a postres i colofó final, L’Ajunt de la Bóta i Quim Sanç han cantat conjuntament i en valencià l’himne partisà italià “Bella ciao”, corejat i acompanyat alegrement amb palmes per tot el públic.

La Cotorra de la Vall

Llegiu l’article oroginal en aquest enllaç:

http://lacotorradelavall.blogspot.com.es/2015/09/tavernes-celebra-el-dia-mundial-de-la.html?m=1

·   PDF   ·   Versió imprimible   ·   Recomanar     
0

Andreu Martí Sanz “Cudol”

Publicat: 29 de setembre de 2015 en Ressenyes, Saforíssims en reflexió | Etiquetes: | Per Juli Capilla

IMG_0608Seria difícil trobar figures tan interessants i representatives de l’època que li va tocar viure com el capellà Andreu Martí Sanz (Gandia, 1890-1936). Quedà orfe de pare als tres anys. Ingressà a l’asil de Sant Joan Baptista de València i d’allí passà al Seminari. Cantà missa a la Col·legiata de Gandia el juny de 1914. A continuació el destinaren com a vicari a la Carroja i, ja com a rector, a Gaianes, però la seua desvinculació del poble nadiu fou breu. El 1918 guanyà per oposició un benifet vacant a la Col·legiata i el 1926 fou nomenat capellà de l’antic convent de Sant Roc (església del Beat). Dos anys més tard la restaurà amb motiu de la celebració de les bodes d’or de la Casa de Beneficència adjunta, que recollia pobres i malalts.

En el seu apostolat destacà com a consiliari de l’Acció Catòlica, impulsor de l’Adoració Nocturna, cultivador del cant litúrgic, reorganitzador de la germandat del Sant Sepulcre i propagandista catòlic i autor de poemes hagiogràfics com a redactor de la Revista de Gandía, “Periódico consagrado al Divino Corazón de Jesús”.

A més, tenia afició a la història i a la paleografia, motiu pel qual l’Ajuntament el nomenà arxiver municipal. A la setmana següent inicià en el seu setmanari la sèrie divulgadora “Polvillo de antaño”, on exhumava alguns documents curiosos que solia amanir amb algun comentari moral. Posteriorment hi completà aquesta dedicació amb monografies editades en el fulletó sobre l’exconvent de Sant Roc i l’església de Sant Josep. Aquests treballs li valgueren, l’any 1933, el nomenament de membre corresponent a Gandia del Centre de Cultura Valenciana.

A principi de 1932 la veterana Revista de Gandía es convertí en portaveu de la Dreta Regional Valenciana. Les línies bàsiques de la publicació eren la defensa de la catolicitat enfront del laïcisme republicà, un regionalisme tebi i un reformisme que respectara els principis de pàtria, propietat, ordre, família i treball. Martí Sanz hi continuà com a  redactor en aquest període de confrontació política exacerbada i convulsió social. Acceptà el repte sense complexos i, a més, hi aportà una nova arma: la sàtira rimada, que firmava amb el pseudònim “Cudol”. Així, emboscat, tirava la pedra i amagava la mà mentre es recreava contemplant la contundència de l’impacte. Qualsevol mitjà era vàlid per tal d’evitar l’inconcebible ofegament de la consciència cristiana, la biga mestra de la societat, que atribuïa al sectarisme i la fúria satànica de maçons i jueus.

Titulà la secció “Ripios i pedraes”, o siga, versos descurats, escrits “al sa i al pla” amb l’objectiu d’atacar i desprestigiar els adversaris ideològics. El seu mestre era Josep Esteve Victòria “Pep”, que escrivia les “Dècimes del dia” al correligionari Diario de Valencia. Ell en fou un alumne avantatjat, per la qual cosa també li nasqueren imitadors com el farmacèutic gandià Ignasi Martínez, director del setmanari carlí Mondúber, que, així mateix amb criptònim, elaborava l’expeditiva columna “Masaes”. Tots tres componen un bon exemple de l’escassa poesia política valenciana, escrita amb versos àgils i entenedors, d’eficaç mordacitat.

Ara bé, en el cas del nostre sacerdot sorprén la causticitat de les seues invectives personals. Entre les seues víctimes  hi havia polítics locals de tots els colors, tant de la dreta liberal (Guillem Domingo), com dels blasquistes del Partit d’Unió Republicana Autonomista (Hèctor Altabàs) o els socialistes (Josep Bernabeu i Francesc Julio), però també els joves de famílies burgeses que es desviaven del seu lloc “natural”, com els advocats Ramon Romaguera i Ignasi Reig “Sergio Petroff”, simpatitzants dels comunistes. I el saineter Ligori Ferrer “Ligoriet”, que, en una escena de la revista A la vora del riu Serpis, s’atreví a criticar la hipocresia de les dones de la dreta catòlica; i també el mestre Ladislau Chaveli, a qui acusava d’enviar, des de la Font d’en Carròs, escrits anticlericals al popular El Tio Cuc, setmanari satíric que es publicava a Alacant. I també s’enfrontà a les capçaleres rivals com el setmanari republicà El Momento, a qui denominava El Jumento. Per al seu cas concret, demanava a l’inspector de sanitat que el posara en quarantena perquè constituïa un focus d’infecció colèric i gangrenós que, ara, atarantat per les “cudolades”, “demana molt afligit/ una xeringà de flit”. I fins i tot amb els rics practicava l’agitació social: “Quan estan els comunistes/disposts a deixarlos nets/ me pareix un suicidi/ que vostés estiguen quets.”

Els seus nombrosos damnificats s’esforçaven a desemmascarar-lo, i un regidor socialista de Tavernes de la Valldigna a qui acusà  d’apropiació indeguda interposà una denúncia al jutjat. “Cudol” es va veure obligat a canviar de pseudònim i el títol de la secció, amb l’efímera “Tirant al blanc”, i a iniciar maniobres de distracció com anunciar falsos viatges per justificar silencis o unir en la mateixa pàgina les seues dos cares antagòniques: la de l’erudit que signava el fulletó històric i la del corrosiu versaire encobert.

L’any 1933 començà el seu declivi públic. A final de setembre l’alcalde Vicent Palmer (PURA) el destituí d’arxiver municipal i el substituí per l’advocat i periodista Josep Vila. La Revista de Gandía no acceptà de bon grat el canvi. Poc després hi aparegué un “Coloquio de los perros”, de ressonàncies cervantines, on Jumento i Criminal (és a dir els noms estrafets dels dos setmanaris republicans gandians El Momento i Germinal) debatien sobre el tema: al seu parer, si podia semblar estrany que un prevere fóra arxiver d’un ajuntament laic, encara ho era més que un advocat, recentement convertit al laïcisme, regentara un negoci familiar de ciris i exvots per al culte, com era el cas de Josep Vila “el Cerer”.

“Cudol” havia hagut d’emmudir i Martí Sanz havia estat desposseït d’un càrrec de considerable rellevància sociocultural, però encara li quedaven el púlpit i la redacció de la revista. La lluita prosseguia. Fins que el 14 de juliol de 1936, dies abans de l’esclat de la guerra, fou detingut i reclòs a la presó judicial, d’on isqué el 18 d’agost per a ser afusellat al cementeri de Gandia dins l’espiral de violència extrema que desencadenà la sublevació militar.

                                                                                     Gabriel Garcia Frasquet

Levante-emv, 27 de setembre de 2015

·   PDF   ·   Versió imprimible   ·   Recomanar     
0

La poesia d’Estellés torna a la plaça Rei En Jaume I de Gandia este divendres

Publicat: 21 de setembre de 2015 en Blog | Etiquetes: , , , | Per Editor
El cantautor Carles Pastor.

El cantautor Carles Pastor.

-La 6a Festa Estellés Gandia tindrà lloc a les 20:15h divendres 25 de setembre, a la Plaça Rei En Jaume I, i comptarà amb l’actuació de Carles Pastor.

Reserveu el vostre poema o el sopar posterior enviant un correu electrònic a saforissims@saforissims.org.

La plaça rei En Jaume I de Gandia acollirà el pròxim divendres 25 de setembre, a partir de les 20:15h, una nova edició, la sisena, de la Festa Estellés Gandia, un recital poètic popular que ret homenatge al poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés, una de les figures literàries valencianes més destacades del darrer segle.

L’edició d’enguany comptarà, a més, amb l’actuació del cantautor Carles Pastor. A l’organització de Saforíssims, col·laboren Saforíssims Música, Compromís per Gandia i l’Ajuntament de Gandia.

Des des Saforíssims han volgut animar la ciutadania a participar-hi seleccionant un parell de poemes d’Estellés, dur-los-hi fotocopiats i enviar-los per correu electrònic a saforissims@saforissims.org, per tal d’evitar repeticions. Podeu consultar més informació al blog de la Festa Estellés Gandia: festaestellesgandia.blogspot.com. Després de la FES’2015, podrem sopar un menú especial que ens preparà Fusta. Heu de reservar, també, el vostre tiquet (al preu de 15€) al correu electrònic.

Cal recordar que són nombroses les poblacions del País Valencià que celebren des de fa cinc anys la Festa Estellés, la qual pretén ser un homenatge al poeta de Burjassot i un acte de reivindicació de la cultura pròpia. La festa ve a coincidir amb l’efemèride del seu naixement (4 de setembre) i s’inspira en el ‘Burns Supper’, una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular.

festaestellesGandia2015

·   PDF   ·   Versió imprimible   ·   Recomanar     
0

Oliva organitza la III Festa Estellés a la Cripta de Santa Maria

Publicat: 20 de setembre de 2015 en Saforíssims en acció, Tauler d'anuncis | Etiquetes: , | Per Editor

festaestellesOliva2015

El Servei de Biblioteques de l’Ajuntament d’Oliva, en col·laboració amb l’Agència de Promoció del Valencià, organitza enguany per tercera vegada la Festa Estellés a Oliva, recital poètic i musical popular que tindrà lloc el pròxim divendres, 2 d’octubre, a les 20.30 hores, al seu emplaçament habitual: Cripta de Santa Maria.

La Festa Estellés, que se celebra a finals d’estiu i principis de tardor en nombroses poblacions valencianes, commemora el naixement el 4 de setembre de 1924 de qui està unànimement considerat com el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i el millor poeta valencià des d’Ausiàs March. Llegir-ne més »

·   PDF   ·   Versió imprimible   ·   Recomanar     
0

Entrevista a Juli Capilla, pel llibre ‘Dinosaures a les Columbretes’

Publicat: 19 de setembre de 2015 en Espai Multimèdia, Notícies | Etiquetes: , | Per Editor

·   PDF   ·   Versió imprimible   ·   Recomanar     
Page 1 of 3712345...102030...Last »