La tradició literària a la Safor, i el seu pes específic dintre de la literatura  es constata des de l’època dels clàssics. El col·lectiu Saforíssims està convençut que aquest és un valor cultural que cal reivindicar i abanderar més enllà de la comarca. En el marc de la Setmana Literària que se celebra a Gandia a finals del mes de novembre, es va presentar l’any 2010, el grup Saforíssims. La formació d’aquesta plataforma literària és possible gràcies a la fornida nòmina d’escriptors que registra la Safor (terra dels clàssics del segle d’or: Ausiàs March, Joanot Martorell i Roís de Corella), i a la qualitat de la seua obra. Sense cap vanitat, doncs, però tampoc sense cap complex, sinó amb la certesa que tota tradició s’assenta a través de la perseverança.

Sobre aquestos antics fonaments s’assenta i s’explica l’intens activisme cultural de la comarca al llarg de tot l’any, que fa de la Safor un ecosistema de màxim interès.

A més a més, des de Saforíssims pensem que paga la pena sumar esforços i anar més enllà de la individualitat que comporta el fet d’escriure. Per això, pretenem ser el pont que facilite la connexió entre escriptors, institucions, mitjans de comunicació i qualsevol persona interessada en la literatura. De la mateixa manera, ens proposem establir relacions amb altres col·lectius d’escriptors per propiciar coneixences personals i literàries, així com posar en comú idees i activitats. En aquesta línia, vam organitzar, dintre de la setmana dels Premis Literaris de Gandia, el II Encontre de Joves Escriptors, que va aplegar 50 veus literàries d’arreu dels territoris de parla catalana. En l’actualitat duem a terme el cicle “Les nits de l’IMAB”, uns recitals de poesia i música gràcies als quals tenim l’oportunitat de conèixer artistes d’estètiques i procedències ben diverses, i també un cicle de converses i sobretaules amb escriptors i periodistes.