Torna el 3 de March a Gandia!

A l’inici del mes de març de 2023, Gandia reprendrà la celebració del 3 de March en una quarta edició.

Com cada any, l’Ajuntament de Gandia i Saforíssims Societat Literària han preparat una setmana dedicada a la poesia en commemoració de la data de la mort del gran poeta Ausias March, fet ocorregut el 3 de març de 1459.

En aquesta celebració, que entenem com una gran “festa de la poesia”, es barregen llibres, música, fotografia, el carrer i la natura.

De fa un parell d’anys, un grup d’escriptors de Saforíssims, format per Joan Deusa, Maria Josep Escrivà, Ferran Garcia-Oliver, Isabel Canet i Josep Piera, proposen un grup de música actual perquè cree una cançó dedicada al poeta, basada en els seus versos, amb la promoció de l’Ajuntament de Gandia. Per ara, el resultat d’aquesta proposta han sigut dos fantàstics temes, compostos per dues agrupacions musicals tan importants com són El diluvi (2021), amb la cançó “Tot amor falla” i Prozak Soup (2022) amb “La vida impossible”. Enguany s’ha convidat a participar en el projecte al nou grup Marala, format per la catalana Selma Bruna, la valenciana Sandra Monfort i la mallorquina Clara Fiol, una recent agrupació musical que està conquerint tots els premis i escenaris d’arreu del país.

L’any 2021 es va inaugurar una placa commemorativa al Carrer Major de Gandia, en la façana de l’edifici on es va descobrir que, en l’època Medieval, s’hi ubicava el palau dels March i, des d’aleshores, Saforíssims i l’Ajuntament han seguit treballant perquè a cada edició de la festa es desenvolupen noves apostes culturals i populars per mantindre la memòria viva del nostre escriptor il·lustre.

Enguany, 2023, Gandia tornarà a omplir la programació d’actes poètics i  memorables, com serà la inauguració d’una nova exposició fotogràfica dedicada a March, creada pel fotògraf Pere Huerta; comptarem amb la presència de Robert Archer i Tono Fornes que presentaran el seu llibre Veles i vents, acompanyats per l’editor Vicent Baydal i Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València; i una conferència Ausiàs March i Vicent Andrés Estellés: Una ciutat anomenada desig, a càrrec de Jordi Oviedo.

Des dels inicis, aquesta incipient tradició de la ciutat va estar lligada als recitals on es convidava a joves poetes vinguts de fora a visitar Gandia, conéixer la ciutat i recitar poemes. En aquesta ocasió ens visitaran 9 joves poetes d’entre 18 i 30 anys, finalistes del premi Salvador Iborra, convocat per la prestigiosa associació d’Escriptors i Escriptores en Llengua Catalana, els quals realitzaran un recital d’electrovers al Teatre Serrano conjuntament amb el grup JANSKY de música electrònica. A més a més,  aquell mateix dia es presentarà a la Biblioteca Central el llibre de Jeroni Mas, guanyador del premi Salvador Iborra. 

Per a concloure amb la programació, Saforíssims ha organitzat una activitat molt especial a l’aire lliure. Enguany Saforíssims inaugura la ruta del Camí de Cotalba. Es tracta d’una ruta poètica que eixirà, seguint el camí del poeta Francesc Miret, des de Marxuquera fins el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, on es va descobrir la cripta que contenia les restes de tots els membres de la família March. Es tracta d’un itinerari a peu on tothom podrà gaudir de paisatge i literatura. Pel camí es parlarà del nostre entorn natural a partir d’una visió poètica i històrica del territori. Una activitat acompanyada de versos i aire fresc, on tot el poble està convidat a participar-hi, xiquets, adults,  entusiastes de totes les edats.

Tothom convidat a caminar per la nostra història!