1.000 raons per estimar-los: ‘Ací s’acaba tot’, de Josep Piera
Maria Josep Escrivà. Al blog Passa la vida.
Fa molts, molts anys, que dura aquesta estima. Diria que des del principi dels temps. Des del meu principi. Des del principi mateix del temps en què vaig començar a festejar amb les paraules, amb la poesia. Aleshores —diguem-ne al voltant dels anys 90, 91, 92…— Josep Piera ja era, des del País Valencià, des de la Safor seua i nostra, un escriptor de referència per a les lletres catalanes. I es va convertir també —primer que cap altre en català, diria jo— en el meu escriptor de referència. Motiu suficient per a tenir 1.000, i més de mil, raons per estimar-lo.
Però, per si no fos prou aquest acostament a l’obra i a la persona, encara vaig dedicar uns quants anys de la meua vida —de l’acadèmica, si més no— a estudiar i a comentar la seua aportació a la literatura actual en una tesi doctoral que vaig titular Una poètica dels sentits. Josep Piera, 1971-1991 i que vaig defensar davant d’un tribunal l’any 2000. Vuit anys després, el 2008, Pep i jo vam retornar sobre aquest trajecte literari i vital en una llarga i suculenta conversa que vam mantenir tête à tête a la Drova, i que es va publicar en forma d’entrevista al núm. 35 de la revista L’Aiguadolç. Aquest era el paràgraf introductori; i la continuació, si en teniu curiositat, es pot resseguir des de l’enllaç final:
En un matí d’agost, puge a la Drova amb la intenció d’entrevistar en profunditat un dels escriptors i activistes actuals més compromesos amb el seu temps i amb la seua obra. Vaig armada amb una gravadora de les que ben bé podria passar com una eina del paleolític, i amb dues cintes verges que fan joc amb l’edat remota de la màquina. Em promet a mi mateixa jubilar l’artefacte després d’aquesta fita. Abans d’iniciar la conversa, faig l’advertència a l’entrevistat que evite desviar-se del guió que he redactat metòdicament. Parlem durant més de cinc hores, només amb l’intermedi suculent d’uns canelons preparats per la magnífica cuinera que és Marifé Arroyo. No he tingut cintes ni per a començar, i n’he hagut de demanar més a l’entrevistat. Com era d’esperar, els dos ens hem deixat dur per la hipnosi de les paraules…, però és que, a fora, feia tanta calor…!
«Josep Piera, de la frescor de la carn a l’espiritualitat mística», Dossier: «Josep Piera. 40 anys de vida literària» (M. J. Escrivà coord.), L’Aiguadolç, núm. 35, 2008.
Avui, 1 de novembre de 2017, dia de Tots Sants, retorne als llibres de Piera per mirar d’extraure’n unes citacions. I m’entretinc en un fragment molt oportú d’Ací s’acaba tot, un dels llibres on, a parer meu, Piera desplega amb més habilitat i encert allò que s’ha convingut a anomenar literatura del jo. Una recreació, en aquest cas, d’un viatge a Sicília, narrat des de dos espais molt diferents: l’exterior, el propi del viatge real i vital, en contrast amb el viatge sedentari, interior, basat en els records i les evocacions que l’autor, prostrat en un hospital a causa d’una llarga malaltia, recrea mentalment. Viatge cap enfora i viatge cap endins convergeixen en l’escriptura. Llegiu Les formes de la memòria en l’obra autobiogràfica de Josep Piera, d’Anna Esteve.
… perquè no crec en cap altra vida més enllà de la vida, ni en cap perdurabilitat que no siga la de la memòria humana, a mesura que els anys omplin el passat d’absències estimades, entenc més i millor el culte reverent d’aquest dia de Tots Sants. L’entenc i, és clar, m’agrada. I el trobe, i el sent, com un magnífic acte de respecte i d’estima als absents. A uns absents que, d’aquesta manera, recuperem vius en el record. Perquè res no és etern ni perdura més enllà de la memòria dels vius. Per això, per combatre aquesta tendència natural a l’oblit, la humanitat ha creat uns dies assenyalats al calendari. I un dels més grans, entre aquests dies de festa, és aquest de l’1 de novembre, la vespra de difunts, quan evoquem aquells que ens han deixat i que anem a visitar per mantenir-los presents en l’afecte; o a visitar-los de paraula, com jo ara, des d’ací fora també de la vida.[…]Per tot açò, de no fa gaire, quan arriba Tots Sants, cull del jardí de casa uns crisantems —aquesta flor humil, exuberant i delicada, que esclata de goig càlid en venir els primers freds— i els porte, com un més, al cementeri. D’aquesta manera, conscientment, cordialment, em sent participar d’un gest, al mateix temps ritual i privat, civil i religiós. Un gest, solidari, íntim i col·lectiu, que em fa pensar com les persones no som només, o no tant, del lloc que ens ha vist nàixer, com de la terra o l’indret que dóna sepultura als nostres morts, als nostres morts més pròxims i estimats. Perquè és en ells on hi ha la nostra vida, com en nosaltres la seua. En ells hi ha el nostre passat, en nosaltres, el seu present, en els que vindran, el futur.Està bé, i és bonic per tant, que, ni que siga una volta a l’any, dediquem als nostres morts l’afecte d’unes flors acabades de collir. No em sembla cap tristesa, no, anar al cementeri per Tots Sants; al contrari, la tristesa, enguany si més no, és no poder anar-hi, és veure aquest mur de finestres enreixades, aquest mur del pati interior de l’hospital, aquest mur de rajoles, que ompli monòton la finestra de la nova habitació on m’han dut, com un mur de làpides sense flors.Josep Piera: Ací s’acaba tot, Edicions 62, Barcelona, 1993.
I, per acabar, i aprofitant l’avinentesa del setantè aniversari de l’escriptor de Beniopa, que s’ha acomplert enguany, llance un clam a l’aire: la major part de l’obra de Josep Piera, la poètica i els llibres escrits en prosa, almenys fins a l’any 2000, estan exhaurits, són introbables. Per a quan la reedició d’aquestes obres que són, segurament, les més destacables de Piera?, les que són dipositàries d’una veu i una personalitat literària que han obert camí en el panorama literari català dels últims quaranta-cinc anys? Es diu molt prompte. I en prescindim massa prompte, també, lamentablement, d’obres que han fet de pal de paller en la nostra història literària més recent.
Altres llibres i/o autors i autores que m’han donat 1.000 raons (o més!) per estimar-los: