Seguint amb el cicle de “Grans obres, grans traduccions”, organitzat per l’IMAB, la propera sessió la dedicaran a la versió de Els crims del carrer de la Morgue, d’Edgar Allan Poe, traduïda per Josep Marco, catedràtic del departament de Traducció i Comunicació de la Universitat Jaume I de Castelló.

L’acte consistirà en la presentació del llibre i tertúlia amb el professor i traductor J. Marco, a la sala d’actes de la Biblioteca Central de Gandia (Pl. Rei Jaume I, 10), el 18 d’octubre a les 19 h.

El traductor.

Josep Manuel Marco Borillo (les Alqueries, Plana Baixa, 1963), és llicenciat en Filologia Anglesa per la Universitat de Barcelona i doctor en Traducció i Interpretació per la Universitat Jaume I. Des de 1992 és professor d’aquesta última universitat, on imparteix docència relacionada principalment amb la traducció literària i amb els estudis sobre la traducció. Ha publicat diversos treballs sobre la traducció de l’estil, els estudis traductològics basats en corpus electrònics, la didàctica de la traducció literària i les traduccions al català durant l’època d’entreguerres. Entre aquests treballs destaca el llibre El fil d’Ariadna. i alguns articles publicats en revistes com Babel, Perspectives, Target, Meta, The Interpreter and Translator Trainer, Sendebar, Quaderns o TRANS. És membre del grup de recerca COVALT (Corpus Valencià de Literatura Traduïda) i va ser director del Departament de Traducció i Comunicació de l’UJI. Entre els autors que ha traduït figuren W. H. Auden, Mark Twain, Herbie Brennan, Joseph Conrad, E. A. Poe i Gerald Brenan.

L’obra.

Els crims del carrer de la Morgue. Dues dones, mare i filla, apareixen brutalment assassinades al seu apartament de París. Les primeres investigacions no donen cap resultat, i posen en evidència la policia, que sembla incapaç d’aclarir els fets. Per sort Auguste Dupin, un detectiu aficionat  amb una intel·ligència privilegiada, es farà càrrec del cas i donarà un cop de mà a la policia. Aquest relat és un dels més cèlebres de Poe i amb ell va assentar les bases de la narrativa policíaca.