Estem molt contents per fi per poder compartir la cançó que El Diluvi ha creat per commemorar el primer #3deMarch

Des del punt de vista de Saforíssims Societat Literària, el que pretenem és que la cultura arribe al poble, i que la ciutadania tinga l’oportunitat d’identificar-se amb el seu poeta, que Gandia puga ser identificada per ell, per March, com li passa a Praga o Alcalà d’Henares amb Kafka i amb Cervantes. Tots tenim dret a poder accedir a la cultura i és un deure entendre la nostra història i també la història del nostre cor: la poesia de la nostra terra. Per això volem que cada any un grup de música actual puga rebre l’encàrrec de Saforíssims i de l’Ajuntament de Gandia de versionar lliurement la poesia d’Ausiàs March. Així, a través de la música, com ja feren Raimon o Carles Dénia, podrem apropar a la societat aquest testimoni dels sentiments humans que fou March i així també poder establir noves perspectives de la seua poesia dins la música valenciana. La millor forma de comprendre el passat és dialogant amb ell, i donant-nos l’oportunitat d’establir vincles entre el que és, el que fou i el que volem.

Per què l’encàrrec al grup de música el Diluvi?

En un principi es tracta d’un acord entre Saforíssims i els regidors de Gandia, ¿per quin grup comencem? Després de tantejar alguns noms entre els quals estava el Diluvi, decidírem començar la primera edició amb ells perquè encaixaven perfectament amb les intencions del projecte: veure March d’una manera nova, festiva, atrevida, balladora, rebel, divertida, i, sobretot, amb un resultat de qualitat. Igual que March, El Diluvi parla de l’amor i els personatges del seu joc de daus, i -com hem dit abans- és el que més ens interessa a Saforíssims com associació literària: que els artistes puguem treballar en aquest projecte amb eixa intenció de jugar, proposar, renovar i dialogar entre estètiques contemporànies amb estètiques universals i tradicionals com és el cas d’Ausiàs March, el millor poeta del segle XV.

Quines són les sensacions després d’aquest treball en comú?

Les sensacions, pel que fa al treball amb El Diluvi són d’alegria total. Sentir el foc i la vida que transmet aquest grup ens ha plenat durant un procés polipoètic, d’adaptació de versos, de creació de música i so de la paraula en una deriva cap a la música caribenya. Un record inoblidable. Les sensacions cap al projecte 3 de March són de goig per haver vist acabades unes iniciatives que semblaven somnis (col·locar una placa al carrer major que indicara el palau on va viure el poeta era, per exemple, un desig que portàvem molts anys volent que es complira). Mirem de cara al futur i amb perseveració.

Equip del 3 de March:

Isabel Canet

Maria Josep Escrivà

Ferran Garcia-Oliver

Joan Deusa

Josep Piera

Coordinació del projecte:

Joan Deusa