La institució Alfons el Magnànim va desvelar dijous passat els premis València i València Nova 2017 de narrativa, assaig i poesia en valencià i en castellà. Josep Maria Balbastre, de Ròtova, tot i que resident a Vallada, va resultar ser el guanyador del premi de poesia en valencià, per Iconòstasi, una obra «d’estructura original, riquesa en les referències cultes i un to compromès i ètic». «És un llibre complex però n’hem valorat l’originalitat», asseguraren els membres del jurat.

Per la seua banda, divendres es van lliurar els XXVII Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, que reconeixen les millors obres de la literatura catalana publicades el 2016 per autors valencians. Maria Josep Escrivà es va endur el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians també en el gènere de poesia. Un guardó atorgat per Serena barca (Ed. del Buc), una obra íntima i delicada que ha obtingut un gran èxit de crítica.

La XXVII edició dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians va rendir un especial homenatge a la també saforenca Teresa Pascual per la seua trajectòria com a escriptora.

Quant a la resta de premis, i pel que fa als Magnànim, a banda de Josep Maria Balbastre (poesia en valencià), els guardonats han estat Albert Toldrà (assaig), Pasqual Alapont (narrativa en valencià), Álvaro Bermejo (narrativa en castellà) i David Hernández (poesia en castellà). Quant als premis València Nova, van resultar guanyadors Javier Cigüela (assaig), Daniel Fopiani (narrativa en castellà), Mari Carmen Rafecas (poesia en valencià) i Dmytro Prychyslyy (poesia en castellà).

Els Premis de la Crítica van reconèixer també altres escriptors. El premi al millor assaig publicat el 2016 ha estat per Joan Garí amb L’única passió noble (Onada Edicions). La novel·la de Paco Esteve i Beneito, Si ha nevat (Bromera), que ja va rebre el Premi Enric Valor, ha resultat guanyadora en la categoria de narrativa. En la categoria infantil, ha estat guardonat el conte de David Navalón, La senyora Neus (Tàndem), amb il·lustracions d’Ada Sinache, que ja es va endur el premi Carmesina de la Safor. En la categoria juvenil, el jurat ha premiat la novel·la de Josep Millo, Per què tot em passa a mi? (Bromera), que tracta el tema de l’amistat i el naixement de sentiments amorosos a través d’una trama àgil i divertida. Xavier Puchades s’ha endut el premi a la millor obra teatral amb Saqueig (Bromera), Premi Ciutat d’Alzira, segona part d’una trilogia sobre la corrupció i la resistència. I, finalment, la junta de l’AELC al País Valencià ha decidit atorgar el Premi de Difusió al digital Diari La Veu, per la seua tasca en la difusió i promoció de la literatura catalana i la cultura valenciana arreu del País.