Xavier Aliaga. ‘El Quadern’. El País

Poques comarques poden presumir de tindre una tradició literària com la de la Safor, bressol dels immortals Ausiàs March i Joanot Martorell. Això i un present generós en quantitat i qualitat de personatges de diferents generacions dedicats a la literatura en la nostra llengua, de Josep Piera, Ignasi Mora, Josep Lluís Roig o Teresa Pasqual a Maria Josep Escrivà, per no esmentar figures emergents com ara Àngels Gregori. Un col·lectiu important que, de manera més o menys articulada, desenvolupava en els darrers temps una tasca de promoció i projecció literària de la producció pròpia i aliena, amb el referent dels dos encontres de joves escriptors celebrats a Gandia en el marc dels premis literaris. Però els lletraferits de la comarca decidiren emancipar-se i generar un col·lectiu propi, Saforíssims SL (Societat Literària), articulat al voltant d’una plataforma digital, saforissims.org. La societat i la web es presentaran de manera oficial a Gandia el proper dia 24 de setembre, amb una taula redona sobre “Activitat creativa i literària a la xarxa”.

“Durant la preparació del segon encontre d’escriptors decidírem fer coses sense haver d’estar pendents dels vaivens polítics”, explica una de les ànimes promotores de Saforíssims juntament amb Christelle Enguix, Maria Josep Escrivà, en referència al canvi de govern a Gandia, ara en mans del PP. “Ens posàrem a parlar per trobar la manera d’organitzar-nos i de les converses sorgí la idea de la societat literària i de la web”, diu pel que fa a la completa plataforma digital, dissenyada pel poeta i dissenyador gràfic Josep Porcar i que serà gestionada pels autors locals, Francesc Vila i Jordi Puig. En la web s’arreplega informació dels membres del col·lectiu i de les ressenyes i informacions aparegudes al voltant de la seua producció literària, reflexions o apunts de les activitats en marxa, a més de diversos enllaços d’interés i un bloc, entre altres apartats.

Tot i la focalització evident en una comarca concreta, Escrivà nega un rerefons xovinista en la iniciativa. “La proximitat física entre nosaltres és el que garanteix que puguem treballar bé, però a partir d’ací volem establir connexions amb unes altres plataformes. Ens agradaria molt que fóra una iniciativa que s’estenguera a unes altres comarques”, assegura. Mentre, sobre els integrants de Saforíssims, Escrivà apunta que la condició és escriure creació. “Hi ha molta gent que té assajos o estudis, però volíem tindre un vessant creatiu. Fins i tot tenim persones que no tenen llibres, però que ja han publicat alguns poemes o contes. I també ens agradaria implicar en les nostres activitats a uns altres tipus de creadors o artistes dedicats a les arts plàstiques, la música o la fotografia”, puntualitza. Una mirada al present, però també al generós cabal pretèrit: a més de l’obra recent, Saforíssims vol, a través de la web, difondre i reivindicar els clàssics i, fins i tot, autors més recents, però ja desapareguts, com ara Joan M. Monjo o Joan Pellicer. Un saforíssim univers literari a l’abast d’un clic.