mora_ignasi_cLa paraula literària és l’evolució de la paraula plana, opaca, administrativa. I justament en un acte en homenatge a un dels millors poetes de les nostres lletres reivindique la paraula literària en totes les formes, en tots els gèneres, en totes les proses. Des del cel lletraferit, Estellés somriu i em dóna la raó. Poetes, espavileu-vos, com ja feu alguns! La literatura no es pot tancar en l’habitació més o menys fosca de la poesia. Però la prosa tampoc es pot reduir a la novel·la o els contes. L’alt camp de la ficció sap i deu penetrar en tots els àmbits vitals. Hem d’arriscar-nos, com Estellés es va arriscar acostant-se poèticament a les coses de cada dia, hem d’infiltrar-nos arreu, allà on la gent palpa la vida.

Perquè la paraula, la paraula literària escrita, és impossible que siga solipsista. Escrivim per als altres, fins i tot quan hi ha èpoques, com alguns moments de la vida d’Estellés, en què cal guardar la literatura al calaix. I, miraculosament per no dir follament, hem triat per a escriure la llengua pròpia, històrica, del poble del qual provenim. Però eixiu fora, eixiu al carrer, i de seguida trobareu, no sols una llengua deteriorada, aprofitant sempre l’ocasió per a incorporar un castellanisme, amb una fonètica del crit, bròfega, sinó que trobareu també el resultat de segles de colonialisme, és a dir l’odi i l’autoodi cap a la nostra llengua i tot allò que som.

Amb tot, nosaltres hem escollit no ser província, sinó el centre de nosaltres mateixos. Això ens proporciona una percepció més intensa del nostre quefer, si bé ens demana un més gran desig i voluntat per la victòria. Hem constituït Saforíssims, avui posem el segon ciri a sant Estellés. La terra dels nostres clàssics, la ciutat literària que ja és Gandia aposta per la paraula literària, i anirem i animarem a anar allà on ens criden, allà on aconseguim convéncer que hi ha una altra vida, feta de ficcions i paraules, a l’altre pol de les misèries de cada dia. Sí, els vents han començat a bufar de nou i, encara que perilloses, les ones també ens poden ajudar. Arribarem a bon port i alçarem un crit ben clar: alatac!