26-11-2017. Levante-EMV (la Safor)

Divendres passat, a Gandia (que, encara que se’n parle poc, ha sigut declarada Capital Cultural Valenciana pel govern de la Generalitat), s’hi van celebrar els premis “Ausiàs March”, “Joanot Martorell” i “Joan Roís de Corella”, els tres grans clàssics de la nostra tradició literària. Dels guanyadors de poesia i de narrativa, no en parlaré ara; temps n’hi haurà. Perquè la novetat, enguany, ha sigut el premi honorífic “Joan Roís de Corella”, dedicat a un autor per la seua trajectòria creativa; un premi que, en aquesta primera convocatòria s’ha justament atorgat al poeta Marc Granell. Un merescut reconeixement al poeta pel valor indiscutible de la seua obra, i també per la seua dedicació vital a l’art de la paraula bellament escrita, que és el que és la poesia. Un reconeixement oportuníssim per diverses raons.

La primera d’aquestes motivacions la trobem en l’esdeveniment, si més no editorial, que ha suposat l’aparició recent de la seua Poesia Completa (1976-2016) en una acurada edició de la Institució Alfons el Magnànim. Una edició que mostra netament la dimensió, la profunditat i la trajectòria de Marc Granell com a poeta. Com a poeta, sí, des de fa quaranta anys: “un llarg camí llarg” el seu. Un volum on es recull, per primera vegada, tant l’obra versada per a la immensa minoria dels lectors de poesia, com la dedicada a la majoria petita que són els lectors infantils. I dic majoria perquè n’han sigut milers, els xiquets i xiquetes que han descobert la gràcia aparaulada de la poesia amb Marc Granell.

També se’l mereix aquest premi, Marc Granell, pel molt d’esforç discret i coherent -com ell és- que ha dedicat a mantindre l’alta dignitat dels premis de Gandia. Per una banda, com a guanyador del premi “Ausiàs March” de 1979, un any emblemàtic que, amb l’arribada dels ajuntaments democràtics, marcava una nova època, un altre “llarg camí llarg” per a la poesia valenciana. Marc Granell guanyava el premi amb Materials per a una mort meditada, un dels seus poemaris més punyents. Després, durant dècades, hi ha col·laborat com a jurat del mateix premi. Granell és, per tant, un dels personatges que més i millor han ajudat a bastir el prestigi, conegut i reconegut a bastament, dels premis literàris “Ciutat de Gandia”.

Per tot això, cal felicitar el poeta Marc Granell, i també aquelles persones i institucions que li han volgut i sabut reconèixer els mèrits. Els lectors de poesia vos en donem les gràcies. Moltes.