• La directora del festival literari i cultural denuncia «la repressió i la reculada» en la gala de l’Olimpia

Miquel Font (Levante-EMV. Safor)

Oliva va viure una de les seues més emotives i intenses edicions del Poefesta, prèvia a la preparació del XV aniversari del pròxim 2019. La seua directora artística, Àngels Gregori, va barrejar l’art dels versos i la cultura en general amb la situació social i política que es viu a Espanya i va desitjar que «en estos moments de repressió i reculada», el Poefesta aconseguira generar «la nostra pròpia parcel·la de llibertat».

Va destacar, sobretot la intensitat de l’actuació de Maribel Quiñones, Martirio, acompanyada pel seu fill, el guitarrista Raúl Rodríguez, que van agradar als assistents a l’esdeveniment. L’anècdota de la nit va ser una alarma que va sonar a meitat de la sessió, però que ràpidament va poder ser apagada. L’acte central del Poefesta, celebrat en l’Olimpia, va arrancar amb un poema de Maria Mercè Marçal i amb la fantàstica escenografia visual d’Àlex Pallí. El poeta i agitador cultural Paolo Agrati va obrir la seua intervenció en valencià amb unes breus paraules, «estic molt content d’estar ací», per a compartir els seus versos en idioma italià. Posteriorment Josep Piera i Manuel Forcano van llegir les seues poesies. El de la Safor amb el seu elogi a la Drova, el seu record de Lisboa en 1974 i el seu Oda Amarga al Mediterrani. El català va centrar les seues lectures en aspectes derivats dels sentiments i les vivències.

Després va arribar Xènia Dyakonova i els seus intensos poemes, entre ells el seu homenatge a Paul Klee, i posteriorment Juan Cobos Wilkins amb els seus intensos versos sobre La Xiqueta del Nevat de Ruíz, Omaira Sánchez, l’homenatge a la seua mare, en Mater i, al costat de la guitarra de Raúl Rodríguez la Nit de l’amor insomne.

En el tram final del Poefesta 2018 Martirio va cantar versos de Lorca, «el meu poeta preferit», de Salvador Diaz, de Rosalía de Castro, de la cubana Fina García, del nicaragüenc Ernesto Cardenal i, en la recta final, acabar amb el seu conegut Volver, l’himne de les persones que tornen a casa, Las simples cosas, de Chavela Vargas i la cobla Ojos verdes, de Rafael de León, Manuel Quiroga i Salvador Valverde.

Entre els assistents a esta gala del Poefesta estaven el president dels Corts Valencianes, l’oliver Enric Morera, l’alcalde d’Oliva, David González, el regidor de Cultura, Enric Escrivà, l’actriu Julie Christie i el seu espòs el periodista Duncan Campbell.