• Xavier Aliaga, Manel Alonso, Mercè Claramunt, Gemma Miralles, Maria Dolors Pellicer i Silvestre Vilaplana, XXVIII Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians

  • La nit dels Premis de la Crítica tindrà lloc el divendres 29 de juny a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, en el transcurs d’una festa en la qual s’homenatjarà el poeta i traductor Joan Navarro

El premi al millor assaig publicat l’any 2017 ha estat per Manel Alonso amb el dietari Les petjades de l’home invisible (Quorum Llibres), un recull dels articles de reflexió i anàlisi publicats al diari digital Morvedre.info

La novel·la de Xavier Aliaga Les quatre vides de l’oncle Antoine (Angle Editorial), que ja havia rebut el premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler, ha resultat guanyadora en la categoria de narrativa. L’autor s’endinsa en aquesta novel·la en la vida del seu oncle Antonio, un personatge misteriós, esmunyedís i mític.

En la categoria infantil, ha estat guardonat el llibre de Maria Dolors Pellicer Poemes amb llum de lluna (Ed. Bromera), amb il·lustracions de Paco Giménez, un llibre de poemes perquè desapareguen totes les pors quan arriba l’hora d’anar a dormir que va ser seleccionat a la Llista d’Honor de l’OEPLI de 2017.

En la categoria juvenil, el jurat ha premiat la novel·la de Silvestre Vilaplana El triangle rosa (Ed. Bromera), guardonada també amb el premi Fundació Bancaixa, en què l’autor narra el descobriment de l’homosexualitat per part d’un adolescent.

L’actriu, dramaturga i directora teatral Gemma Miralles s’endurà el premi a la millor obra teatral publicada el 2017, amb De Sukei a Naima (Ed. Bromera), premi Eduard Escalante dels 34ns. Premis Ciutat de València. Una obra que aborda temes d’absoluta actualitat a través de l’episodi històric de l’expulsió dels moriscos del Regne de València el 1609, i que va ser estrenada per la Cia. La Dependent en la Mostra de Teatre d’Alcoi.

Mercè Claramunt rebrà el premi al millor poemari de l’any, per Insomne vida sonora (El Petit Editor), el seu primer llibre de poemes, amb il·lustracions de Leonor Seguí i un epíleg de Ramon Guillem.

El jurat ha estat format per Josep Millo, David Navalón, Eduard Ramírez Comeig i Mercé Viana en les categories de poesia, literatura infantil i literatura juvenil; i per Paco Esteve, Joan Garí, Àngels Moreno Vercher i Toni Valesa en les d’assaig, narrativa i teatre.

La Junta de l’AELC al País Valencià ha decidit atorgar el Premi de Difusió al digital Vilaweb, per la seua tasca en la difusió i promoció arreu del domini lingüístic de la literatura catalana feta des del País Valencià.

29 de juny, nit dels Premis de la Crítica

La poeta Roser Furió presentarà el lliurament dels Premis, que tindrà lloc el divendres 29 de juny, a partir de les 19.30 h a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània(c. de Sant Ferran, 12, València).

Una cinquantena de personalitats de l’àmbit cultural, associatiu i polític valencià han confirmat ja la seua assistència a l’acte del lliurament dels premis, que és gratuït i obert a tothom. Tindrà un tastet de l’espectacle «Granell, de mà en mà», de Borja Penalba i Francesc Anyó, i un homenatge al poeta, traductor i professor de filosofia Joan Navarro (Oliva, 1951) amb un parlament a càrrec de Pere Císcar i un vídeo sobre la trajectòria de l’homenatjat elaborat per la Universitat d’Alacant.

Posteriorment, tindrà lloc un sopar, al mateix Octubre. Fins al 26 de juny es pot reservar plaça a aelc@escriptors.cat. El preu del sopar és de 22 euros per persona, 18 euros per persona per als socis de l’AELC amb un acompanyant.

Els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians els convoca l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana des de 1991. Amb 28 edicions s’han erigit com uns dels premis més importants de la literatura catalana al País Valencià. És un premi a obra publicada i, per tant, al marge de cap interès comercial.

Aquesta 28a edició dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians compta amb el patrocini i la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià, CEDRO, la Institució de les Lletres Catalanes i la Universitat d’Alacant.