• La producció literària en valencià feta en la comarca viu un moment dolç tant en autors com en suport de les editorials

  • Una vintena d’escriptors «saforíssims» ha publicat obra i reberen premis Lourdes Boïgues, Àngels Gregori i Josep Lluís Roig

Josep Camacho (Levante-EMV. Safor)

La producció literària en valencià a la Safor viu un moment dolç en autors i en publicacions, probablement el millor de la seua història. Les editorials de tot el domini lingüístic, valencianes, catalanes i illenques, confien en els escriptors de la comarca.

Un prova és la darrera «temporada literària», d’abril de 2017 a abril de 2018, on vint autors de la comarca ha publicat obra, segons un recompte realitzat per Saforíssims, l’associació que reuneix als principals autors, amb motiu de Sant Jordi que se celebra demà.

A més a més, ha estat un any de prestigiosos premis: la simatera Lourdes Boïgues va rebre el de Narrativa Juvenil Enric Valor per La revolta d’Adam (Edicions del Bullent); el poeta oliver Josep Lluís Roig s’endugué el Premi Mallorca 2017 per La llum del curtcuit (Bromera); i la poeta olivera Àngels Gregori va estar guardonada amb el Vicent Andrés Estellés per Quan els grans arbres cauen, editat també per Bromera.

Les publicacions abasten pràcticament tots els gèneres. Encara que continuen sent majoria les adreçades al públic infantil i juvenil, tres autores de Saforíssims, casualment totes elles dones, han tret a la llum novel·la per a adults: l’esmentada Boïgues amb Fills de la Fam (Edicions del Sud); Vicenta Llorca amb La delicada de Gandia (Lletra Impresa / Mythos 6); i Encarna Sant-Celoni amb Vestals de Roma (Pagés Editors).

Pel que fa a la poesia en el darrer any hi hagut una abundant producció. «És quasi un miracle que cal aprofitar», apunta Josep Lluís Roig. «A banda dels autors premiats, autors com Josep Maria Balbastre han agafat una consistència important; Maria Josep Escrivà dedica el seu alé poètic a acostar els més joves a la literatura; Vicent Olaso i Maria Rosa Sabater consoliden la seua presència; Pere Císcar ha publicat un poemari basat en el joc de les paraules molt lluny del cànon literari… Poesia diversa, rica, important», remarca l’oliver.

Hi ha hagut també assaig, com el receptari Crònica de la vall i el mercat (La Goleta-Ed. Afers), de Joan Iborra, o Nosaltres, les fusterianes (Ed. 3i4) on participa Isabel Canet. En traduccions, Gregori Royo ha fet una versió de L’Odissea d’Homer (Riublanc) i Joan Navarro ha posat a l’abast la poesia de la brasilera Orides Fontela.

El mite literari de la Safor, bressol d’autors clàssics com Ausiàs March, Joanot Martorell o Roís de Corella està, per tant, més viu que mai. «Tenim molts referents des de fa segles i això fa paret», opina Encarna Sant-Celoni. Boïgues afegeix com a aval cultural «la tradició rondallística, la imaginació encomanada pels nostres majors».

Per a arreplegar esta bona collita de literatura saforenca també ha estat clau el suport editorial. «Ho notem no sols d’editorials consolidades com Santillana-Voramar, Edicions 96 o Bullent, sinó també de les que han començat fa poc, com Lletra Impresa o Edicions del Sud», explica Boïgues.

Josep Lluís Roig tira a faltar alguna editorial potent a la comarca, «però això no ha sigut obstacle perquè els autors de la Safor hà- gem pogut publicar amb l’estima dels nostres editors de la Ribera, València, Castelló o Catalunya», matisa. Sant-Celoni valora el paper que han tingut les editorials catalanes i balears, «com Arola, Aadesiara, Pagés o Moll».

Un altre factor d’esta eclosió literària és la generositat dels autors més veterans cap als novells. Tot això, i superat el pitjor de la crisi econòmica, fa que estiguem en una època prometedora i apassionant en les lletres saforenques.

 

Saforíssims, la unió dels escriptors que fa la força

El col·lectiu Saforíssims, Societat Literària, que va nàixer en desembre de 2010 arreplegant la tradició literària del Segle d’Or, agrupa a la majoria dels escriptors de la comarca. Actualment n’està format per 62 autors amb els objectius de compartir inquietuds, generar opinió i difondre la seua activitat. Estan oberts a acollir altres tipus de creadors com la fotografia, les arts plàstiques o la música. Disposen d’una pàgina en internet amb ressenyes dels autors i notícies.

 

Autors pertanyents a Saforíssims Societat Literària que han publicat obra en el darrer any