DESCARREGAR LES BASES:

 • Podrà participar en el Certamen qualsevol persona adulta que ho desitge amb un únic poema original i inèdit escrit en valencià.
 • La temàtica serà lliure i l’extensió, entre 20 i 30 versos escrits en lletra Arial 12.
 • El poema es trametrà en format PDF a l’adreça de correu electrònic saforissims@saforissims.org. En aquest document no constarà l’autoria ni cap referència explícita identificativa. El poema anirà signat amb pseudònim. En un altre arxiu, també en PDF, caldrà consignar les dades següents: títol del poema concursant o primer vers, pseudònim, nom i cognoms de l’autor o autora i el telèfon de contacte.
 • Cada autor o autora podrà presentar un únic poema.
 • Els guanyadors d’edicions precedents no podran tornar a optar al premi fins que no hagen transcorregut cinc edicions.
 • El termini de presentació dels poemes acaba el dijous 15 maig a les 15 hores.
 • La dotació del premi és de 250 euros i una escultura de l’artista Josep Basset.
 • El jurat recomanarà la publicació dels poemes que destaquen per la seua qualitat literària, els quals es publicaran, juntament amb el guanyador, en un quadern editat per Edicions 96 per a l’ocasió.
 • El jurat del III Certamen de Poesia de Beniopa Pare Miret estarà integrat pels escriptors: Joan Deusa, Josep Piera i Irene Verdú.
 • Hi actuarà com a secretària Isabel Canet Ferrer.
 • El lliurament del premi tindrà lloc el divendres 17 de juliol de 2020, a Beniopa, la Safor, en el marc dels actes previstos en les festes del poble, en un acte públic on es recitarà el poema guanyador i algun dels finalistes.
 • La participació al concurs implica acceptar íntegrament aquestes bases.
 • Qualsevol qüestió no prevista serà resolta pel jurat de forma inapel·lable.

 

Beniopa, març de 2020

Qui era el Pare Miret?

El pare Francesc Martínez Miret, en una imatge de l’any 1927.

Francesc Martínez Miret, més conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l’any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic, on ja residien altres capellans del mateix poble. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana, que es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l’obra de Jacint Verdaguer. Molt prompte començà a publicar poemes de to jocfloralesc en revistes valencianes, al costat d’autors com Xavier Casp o Martí Domínguez entre d’altres. Guanyà la Viola d’Or dels Jocs Florals de Lo Rat Penat el 1932 amb «Enyorança de la Mare dels Desamparats», i l’Englantina d’Or de 1933 amb «Els Almogàvers».

La seua puixant carrera literària va ser dràsticament dallada amb la seua mort a Beniopa, l’estiu de l’any 1936, a mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), en plena guerra civil. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell amb el títol d’Esclats Primerencs.

L’escultura de Josep Basset

Una col·laboració inestimable ha estat la de l’artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset, que ha dissenyat el logotip del premi i ha creat l’escultura que es concedirà al guanyador. Josep Basset, autor polifacètic, forma part de l’associació Saforíssims; fonamentalment es dedica a les arts plàstiques, destacant com a escultor. En aquest terreny té una llarga i reconeguda producció que ha exhibit en almenys quinze exposicions a ciutats diverses de l’estat espanyol com: València, Palma de Mallorca, Alacant o Madrid, però també a fires internacionals com: 2005 NEWART de Barcelona, 2006 LINEART’O5 GENT de Bélgica, ARTEPADOVA 06 de Padua, HOLLAND ART FAIR DEN HAAG, Feria de Arte de Lille, ARTENIM 06 de Nimes, i moltes altres.

Com tota la seua obra, l’escultura s’ha fet a partir de materials reciclats. És d’acer inoxidable, de 30x14x35 cm. Representa una ploma escrivint sobre un paper en blanc. Aquesta ploma sembla un tronc inclinat que, amb la unió d’un braç irregular que el travessa, forma una creu que ha estat trencada per la lluita de les ideologies. Sobre aquest braç descansa una lletra “Ema” invertida que fa referència al pare Millet.