Aquest dimarts ha tingut lloc a Gandia un homenatge especial a l’escriptor saforenc Josep Piera. Enguany, precisament, el narrador, poeta i estudiós i crític literari fa setanta anys, durant els quals, i des de ben jove, s’ha dedicat a escriure. És per això que se li rendeix aquest merescut homenatge, en uns actes que formaven part del programa de la Setmana Literària de Gandia i de la Fira del Llibre de Gandia.

En primer lloc, cap a les 18.30h, s’ha celebrat una lectura popular, davant de la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós. Lectores i lectors de l’escriptor de Beniopa s’han apropat per compartir-ne fragments, en la primera part de la iniciativa “Josep Piera, escriptor”.

A les 19.30h, a la mateixa Casa de la Marquesa ha tingut lloc una taula redona-homenatge “A propòsit de Piera. Homenatge a l’escriptor saforenc Josep Piera”. La taula ha comptat amb la participació de Manuel Forcano, poeta i professor, i de Ferran Garcia-Oliver, escriptor i historiador. Ha introduït l’acte l’acte Ignasi Mora, escriptor. A l’acte s’han presentat també les #postalsPiera, huit models de targes amb fragments de la seua obra. El públic també ha pogut marxar amb la reedició d’una sucosa entrevista entre Garcia-Oliver i Piera, publicada prèviament per la revista L’Espill.

Un portal i una “ViquiPiera”

La segona part dels actes ha servit, a més, per presentar la iniciativa “Josep Piera, escriptor”, que reuneix propostes a la xarxa i en viu per treballar l’obra de l’escriptor de Beniopa.

El portal saforissims.org/joseppiera vol convertir-se en un espai on aglutinar materials educatius i activitats com les “cartes creuades” amb escolars o les visites “Piera a l’aula”. “Tenim l’oportunitat d’apropar l’obra i l’autor a les escoles i instituts, i no podem desaprofitar esta possibilitat. Les activitats s’espera que s’inicien en primer lloc amb els centres de Gandia, tot i que la iniciativa està oberta arreu del domini lingüístic”. També anirà compartint, a l’“espai de documentació”, articles de l’escriptor i estudis i aproximacions sobre Piera, i recollirà materials audiovisuals. “Hi ha material divers publicat a la xarxa, el que volem és ser punt de trobada i facilitar la tasca de qui s’hi vulga aproximar a la seua figura”.

“Volem, però, que la gent s’aprope a l’obra, que llija Piera i, si és possible, que la treballe”. Per això, des de Saforíssims han presentat, a més, «ViquiPiera» (saforissims.org/viquipiera), una viquipèdia que pretén recollir l’obra de l’escriptor d’una manera diferent, amb la gravació de diferents fragments de prosa i poesia, que la gent hi pot anar publicant en vídeo. “Hem triat este entorn perquè volem que siga una iniciativa dinàmica, participada i que funcione de manera horitzontal. Volem crear un gran tapís amb fragments de lectures fins a completar la seua obra”.

Engegada per Saforíssims Societats Literària, la iniciativa ha comptat amb la col·laboració i el suport de l’IMAB (l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia), l’Escola Politècnica Superior de Gandia (UPV – Campus de Gandia) i la Conselleria de Cultura, Educació, Investigació i Esport.

Els primers a materialitzar els primers poemes en vídeo han estat, precisament, l’alumnat i el professorat del Campus de Gandia (UPV), amb el llançament de 10 píndoles de textos en prosa i en vers. La gravació ha estat coordinada per Javier Pastor i per l’alumne Arnau Múria.