Anna Brines, una simatera que treballa a Catalunya, convençuda que la creativitat literària de la Safor-Valldigna mereix exportar-se més enllà de les nostres comarques, ens ha donat notícia d’un projecte que es diu LLIBRES VIATGERS LA SAFOR-VALLDIGNA. Insisteix que està encara en la fase inicial, però que, la gent que hi treballa (Anna no és l’única) té moltes ganes de fer-lo créixer i d’escampar-lo tant com siga possible per les comarques catalanes. El que publiquem a continuació és el text que ens envia Anna, explicant-nos el projecte. I al final de tot, hi hem inserit les paraules introductòries del volum Ploma i espasa, que recull textos de vint-i-dos autores i autors saforíssims i que segons la companya de Simat, actuà com a incentiu per a posar en marxa el periple d’aquests ‘llibres viatgers’.

Gràcies a Anna i a la gent que participa en el projecte, per la vostra feina i la dinamització dels llibres i de la lectura.

Llocs marcats al mapa on hi l’exemplar núm. 2 de PLOMA I ESPASA.
Extret de la pàgina Llibres viatgers de la Safor-Valldigna

Per Anna Brines

@LlibresViatgers

«Aquells i aquelles que ens considerem hereus d’una tradició cultural de segles i que treballem perquè aquesta siga la imatge de cultura, de civilitat i d’humanisme que s’ha de projectar de cara a l’exterior d’una ciutat i d’una comarca, la que ens ha format al llarg dels segles i de la qual ens sentim, a pesar del vertigen que pertorba, hereus…». No són paraules meues sinó de Maria Josep Escrivà presentant el XVI Homenatge a la paraula, les que van encendre aquesta petita flama dels llibres viatgers de la Safor-Valldigna.

Motivats també pel degoteig d’esdeveniments que donen a conèixer la nostra terra, molts dels que estem fora volem canviar una miqueta la concepció que se’n té a l’exterior, del País Valencià i en especial de la nostra comarca.

La iniciativa consisteix a difondre la creació literària saforvalldignenca (si se’m permet l’adjectiu). Partint d’una xarxa de col·laboradors, els llibres es van distribuint entre els lectors de mà en mà. Quan un lector, o lectora, acaba de llegir un exemplar, registra al llibre, en primer lloc, el nom del poble on s’ha llegit i la data.

Per altra banda, els exemplars porten un codi Qr i emplenant un petit formulari en el web, al mapa que segueix la ruta de l’exemplar apareix un nou globus.

Us anime a participar, com a creadors, editors, transmissors… entre tots podem fer, d’aquesta petita idea, tot un moviment. Sembla que la gran barrera que tenim els valencians és la porta de la nostra pròpia casa. Com canta Raimon, «en som molts més dels que ells volen i diuen»…

Per col·laborar en aquesta iniciativa llibreviatgera, podeu accedir a un quadre com aquest, des d’ací.

 

Ací podreu sentir dos relats locutats: SECRET, de J. M. Balbastre, i ESTIMAT AUSIÀS, de Rafa Gomar.

BENAURADA HERÈNCIA QUE PERTORBA. D’AUSIÀS MARCH A SAFORÍSSIMS

“Allà d’allà de l’espai/ he vist somriure una estrella/ perduda en lo front del cel/ com espiga en temps de sega,/ com al pregon de l’afrau/ una efímera lluerna.” No són versos d’Ausiàs March, sinó de Jacint Verdaguer, un altre portentós de la ploma −que no de l’espasa− que va nàixer 400 anys després d’haver mort el nostre senyor de Beniarjó. M’agraden molt aquests versos verdaguerians (que he conegut −ho reconec− gràcies al cantautor Roger Mas), delicats i ingenus, que ens transporten ben lluny, fins aquella estrella que somriu, fins al punt lluminós que necessitem que ens faça de referència, que ens assegure que no estem sols del tot, allà al “pregon de l’afrau”, a l’interior del congost negre i profund. Que ens recorde amb fermesa, amb energia, amb claredat, quins són els referents que volem la gent que continuem pensant que un poble és ric gràcies a la seua història cultural, literària, artística, patrimonial, lingüística… Aquells i aquelles que ens considerem hereus d’una tradició cultural de segles i que treballem perquè aquesta siga la imatge de cultura, de civilitat i d’humanisme que s’ha de projectar de cara a l’exterior d’una ciutat i d’una comarca, la que ens ha format al llarg dels segles i de la qual ens sentim, a pesar del vertigen que pertorba, hereus.

Coberta del volum PLOMA I ESPASA (del company Josep Basset) amb els textos d’autores i autors saforíssims que varen fer pensar a les impulsores del projecte que la creació literària actual de la Safor mereixia ser exportada.

La XVI edició de l’Homenatge a la Paraula que organitza i convoca el CEIC Alfons el Vell coincideix amb la celebració dels 600 anys de la mort del primer duc reial de Gandia, a la memòria del qual deu el centre el seu nom. I encara té la ciutat un motiu important de festeig: la 50a edició del premi Ausiàs March de poesia. Amb tot això, i amb l’actual potencial creatiu dels escriptors Saforíssims, els contes que tenen a continuació fan l’ullet, des del màxim respecte, i també des del vertigen, a un dels més grans poetes europeus del segle xv. Un patrimoni excepcional que ens ha de fer més forts en els nostres propòsits.

M. J. Escrivà-CEIC Alfons el Vell