Font: Bromera.

Manel Álamo ha rebut enguany el XXIV Premi Samaruc de Literatura Juvenil per A boca de canó, una història de superació personal publicada a la col·lecció «Espurna» de Bromera. Aquests premis, atorgats per l’Associació de Bibliotecaris Valencians, pretenen ser un impuls per a fomentar la literatura infantil i juvenil en la nostra llengua. Tzoé, de l’escriptora Isabel Clara-Simó, també publicat a Bromera, s’havia situat entre els finalistes al guardó.

Vera, la protagonista d’A boca de canó, fa 3r d’ESO i la seua vida és un caos, per no parlar dels estudis… No coneix son pare i l’addicció de sa mare a les drogues no l’ajuda a centrar-se, però les coses comencen a canviar quan entra a l’Athletic Túria Juvenil. En aquest equip de futbol femení coneix Àngel Sabater, l’entrenador. Es tracta d’un antic jugador del València –una jove promesa que es lesionà greument i quedà exclosa del futbol professional– convertit ara en un fumador empedreït, borratxo i buscabregues.

En el terreny personal, tots dos lluiten contra un panorama ben complicat, però pel que fa a l’esport, tenen un objectiu clar: guanyar el campionat d’Espanya femení. I no es tracta només de futbol, el campionat podria ser la gran oportunitat…

Manel Álamo (València, 1977) és llicenciat en Ciències de la Informació. Compagina l’escriptura amb la docència. A boca de canó és la cinquena novel·la juvenil que publica.

D’altra banda, el jurat, format per Gemma Maria Esteve, Mireia Hernández i Maria Teresa Picó com a bibliotecàries, Marina Guillén Alapont com a escriptora i Marga Luz Román com a mestra, va decidir atorgar el Premi Samaruc de Literatura Infantil –categoria en què 29 poemes per al dia a dia i un per a la nit, de Carles Cano i Paco Giménez, va quedar finalista– a Ximo Potter i el col·leccionista de mòbils, de Vicent Sanhermelando. A més, el Premi Bibliotecari d’Honor va recaure en l’escriptor Alfons Cervera, i el Premi Bibliotecari de l’Any va ser per a Marga Bau Mas, directora de la Biblioteca Pública Municipal de Beniparrell.

Més informació:

– Fitxa d’A boca de canó

– Coberta

– Primer capítol

– Propostes didàctiques