placa-cartell-300x300Els escriptors saforíssims Santiago Diaz i Cano Lourdes Boïgues van presentar aquest cap de setmana les seues novetats editorials a la 4a edició de la Plaça del Llibre de València, amb una extraordinària acollida. Tant és així que els seus llibres han estat dels més venuts de la Plaça. En concret, Per sempre, de Santiago Díaz (Lletra Impresa Edicions) ha estat el cinquè llibre per a adults més venut, mentre que L’estranya que habita els meus somnis, de Lourdes Boïgues (Bullent), ha resultat ser el sisè en la categoria infantil i juvenil.

La Plaça del Llibre ha sigut una iniciativa de l’Associació d’Editors del País Valencià, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València. Un encontre inclòs en el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana, implicat especialment en la celebració de l’esdeveniment, així com l’Ajuntament i la Diputació de València, que ha tancat les seues portes aquest diumenge amb bones sensacions, després de quatre dies de visibiltizació dels llibres en valencià a la Plaça de l’Ajuntament de València.

Amb un total de 34 editorials i 7 llibreries –un augment notable respecte a l’edició anterior– participants en l’esdeveniment de tot el territori catalanoparlant, hi ha hagut un ampli programa de presentacions i signatures, d’espectacles musicals i d’animacions infantils, amb un espai dedicat especialment als més menuts de la casa durant tota la Plaça, «La Plaça menuda». En una edició especial per ser la primera vegada que se celebra a la Plaça de l’Ajuntament –comptàvem amb un escenari de luxe– hi ha hagut una gran afluència de públic, més de 5000 persones han passat per la Plaça del Llibre aquests dies.

Jesús Figuerola, president de FULL Fundació pel Llibre i la Lectura, ha destacat que «la quantitat de títols que hi ha hagut aquests dies a la Plaça suposa la major concentració de llibres diferents en la nostra llengua que hi ha hagut mai al País Valencià». A més, amb l’excel·lent acollida que ha tingut la Plaça del Llibre per fer-se a la Plaça de l’Ajuntament, afirma que hi ha hagut un «èxit rotund d’assistència als actes».

Cal recordar que fins al 30 d’octubre, a l’Octubre CCC (c/Sant Ferran, 12) romandrà l’exposició «Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps», on es fan visibles més de 400 escriptores valencianes en una exposició que intenta ser un catàleg de totes les dones que, des del segle XV fins ara mateix, han escrit en aquest territori, en totes les llengües i usant tots els gèneres. On es pretén, a més, ajudar a introduir la visió de gènere els plans de promoció de la lectura que es dissenyen en les biblioteques, i en els centres escolars i universitaris.

Des de l’organització de la Plaça del Llibre agraeixen l’assistència i la participació del públic en els diferents actes realitzats, en una iniciativa on es fomenta l’ús del valencià a la ciutat, com també la lectura en la nostra llengua. Jesús Figuerola afirma que, d’aquesta manera, «es consolida una nova fira a la ciutat de València».