• Saforíssims reclama una major atenció cap món del llibre i un major reconeixement per a l’esforç dels autors i autores.

Saforíssims Societat Literària celebrà un any més la festa de Sant Jordi, en col·laboració amb l’IMAB, amb una trobada al claustre de la Biblioteca Pública de Gandia a les 12 hores del matí del dissabte 22 d’abril, on els autors i autores presentaren les seues novetats literàries que abasten des de l’assaig a la poesia passant per la novel·la i el conte infantil i juvenil. És a dir, tots els gèneres per a tota mena de públic lector.

Grans i menuts, curiosos i lletraferits, estaven convidats a gaudir d’aquesta festa de la paraula que concita la imaginació i les ganes de llegir. Compartiren fragments de textos i la presentació de les novetats que han sigut protagonistes des del Dia del Llibre de l’any anterior.

Saforíssims presentà un grapat d’obres de recent edició que donen compte de la salut de la literatura a la nostra comarca:

Valencians sense ADN de Ferran Garcia-Oliver: 3i4, és un assaig que rebat la presumpta «puresa de la sang» dels valencians, atesos els diversos pobles que passaren o s’instal·laren entre el riu de la Sénia i el Segura. Però, sobretot, mira d’examinar com s’han jutjat les aportacions de tots aquests pobles i col·lectius ètnics. Hi ha, en efecte, una «narrativa dels orígens», a través de la qual emergeixen els afectes i els animadversions enfront d’aquest o aquell poble, els silencis, les ocultacions i els prejudicis —i també l’honestedat— dels historiadors, erudits i lletraferits que s’han ocupat d’una qüestió discutida habitualment amb passió

A ritme de tango, de Maria Rosa Sabater: El petit editor, és un poemari que aclama la vida, una ànima que vol tornar a veure la lluna i que no es cansa de reclamar una veu pròpia, amb versos renovats i devots de la bellesa que emana del camí que cadascú tria. Un temps d’espera que ha donat pas a l’impuls per descriure amb la paraula les sensacions i vivències de l’experiència.

Tot el blat, de Christelle Enguix: De la peripècia vital d’enamorar-se, concebre un fill, portar-lo al ventre, parir-lo, separar-se d’ell, alletar-lo, aprendre a mirar-lo com a un ésser aliè i tanmateix pròxim, Christelle Enguix en fa matèria poètica amb un llenguatge propi. Un llenguatge que bull de metàfores sensuals, lligades a la terra i a l’aigua amb ressonàncies de clàssics —March, Estellés, Vinyoli, Neruda—, i que al mateix temps sorprèn per la seva modernitat.

Entre dones és un llibre de contes escrit per deu autores valencianes, entre elles les saforíssimes Isabel Canet Ferrer i Maria Josep Escrivà, que reflexionen amb diferents veus, òptiques i estils sobre el fecund tema de les relacions personals dins del mateix gènere. Un llibre de reivindicació de la literatura feta per dones i que tracta de trencar rols i esquemes preconcebuts obrint camins a una comunicació més lliure i autèntica.

Trobadors amb turbant, de Josep Piera: Diwan andalusí, Edicions de 1984, és també un poemari on trobem una variada mostra de poetes, del segle X al XIII, quasi tots valencians o almenys vinculats amb les terres que després havien de ser de parla catalana. Hi ha versos d’amor i de banquet, d’amistat i de guerra, i un grapat de planys plens de tristor per la pàtria perduda.

Hi ha una bona selecció del diwan d’un dels millors poetes àrabs de tots els temps, Ibn Khafaja, i els altres estan molt ben representats. En resum, és una antologia magnífica. (Enric Sòria)

Si ho necessites, mataràs, de Joan Tur: Edicions Tívoli, conta dues potents històries separades en el temps però amb el nexe comú de la supervivència. Un relat trepidant d’acció i ciència ficció on l’autor et sacseja la consciència amb violència i et repta a qüestionar-te en cada instant.

De Lluís Miret i Pastor, tres obres:

L’enigma de Bagdad: Ed. Tàndem. Tres històries aparentment independents s’entrellacen en un relat que podria canviar tot allò que sabem sobre la història de la humanitat. D’una banda, trobem Kordi, el protagonista d’una llegenda mil•lenària vinguda de terres llunyanes. D’altra banda, coneixem les desventures de Saïd, un refugiat que fuig des de l’Iraq fins a la península Ibèrica amb una missió molt especial. Finalment, un arqueòleg anomenat Von Vasten rep dues narracions fascinants que el portaran a descobrir la veritat sobre les arrels de la història.

Vampirs, friquis i tacons d’agulla: Ed. Bromera (finalista premi Bancaixa de novel•la juvenil) La família Carranza descobreix que pateix una maledicció centenària que afecta les filles majors de cada dues generacions. Gràcies a les investigacions històriques del pare, sabran que estan a punt de ser víctimes de l’atac d’un vampir que els ha jurat venjança eterna. A pesar de la desgràcia que suposa saber-se la sisena víctima, Lorena, una jove despreocupada i superficial, no pensa estar-se quieta esperant l’atac vampíric. Tampoc la seua germana, que intentarà que el destí no es complisca amb l’ajuda d’un company de classe molt friqui. Aconseguiran salvar-la?

Els viatges del mag Xaviton. El cos humà: Ed. Tàndem. És un relat dirigit a públic infantil que desvetla sobre com dos germans poden viure mil aventures a través de la màgia.

L’Home del Capell de Palla, de Maria Josep Escrivà (text) i Amadeu Vives (il·lustracions): Edicions 96, és un conte per a tots els públics que planteja un tema molt suggeridor: la principal virtut dels somnis és que ocorren fora del temps, on res ni ningú no té autoritat per a dirigir-los ni per a recriminar-los. Lleugers, lliures com una ploma estovada. Imprevisibles com l’Home del Capell de Palla.

Miró, de la col·lecció El Príncep Preguntador d’Irene Verdú: Lletra Impresa, és un llibre infantil que fa un recorregut didàctic i alhora vistós per la vida i l’obra de Joan Miró, acompanyat dels seus personatges ja habituals de la sèrie: el Príncep preguntador i els seus amics el Savi saberut, Teresa i Flabiol. I ho fan de manera divertida, amb cançonetes, rimes, explicacions i curiositats. L’edició està escrita en dos tipus de lletra: lligada i majúscula perquè les xiquetes i els xiquets aprenguen a llegir.

Per sempre, de Santiago Díaz Cano: Lletra Impresa, és una novel·la, intrigant i plena de giragonses sorprenents, va guiant-nos pel present inestable del seu protagonista, fa ullades esclaridores sobre el seu passat, i ens porta envers un futur imprevisible.

Ambicions i frustracions; amors, enveges i odis; inseguretats, traumes, sentiments de culpa… Tota una galeria de petites misèries i debilitats humanes s’entrellacen per bastir un relat àgil i elegant alhora, amb una estructura original –estràbica i oberta– on el lector ha de dir la seua.

Els peus gelats, de Josep Lluís Roig, és una novel·la juvenil amb tots els ingredients per atraure al món de la lectura als adolescents escrita en dues parts, una primera que barreja els esquemes policíacs amb la descoberta de la història de medieval i la literatura d’Ausiàs Marc, i una segona part que construeix una història d’amor entre el gran poeta i una jove de Beniarjó.

Amb el patrocini de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia (IMAB), l’obra dietarística de Joan M. Monjo (1956-2017), amb pròleg de Rafa Gomar i una nota personal d’Ignasi Mora. El volum, titulat Oh! Dietaris inèdits, aplega tots els dietaris de l’escriptor saforenc que hi havia a l’Arxiu Històric de Gandia, a partir d’una donació de Lara Aparisi Moratal, filla d’Àngela Moratal Gregori, la parella de Monjo. A més d’aquests inèdits, el volum recull també d’altres dietaris que, per bé que es van publicar en vida, estan inclosos en revistes o llibres ja descatalogats o exhaurits, pràcticament introbables.

Més enllà de les obres concretes, Saforíssims aprofita la festa per reclamar una major atenció cap món del llibre i un major reconeixement per a l’esforç dels autors i autores que continuen optant pel valencià com una llengua de cultura capaç de construir una societat millor i amb gran projecció de futur.