• Piera demana que no s’oblide la «generació dels 70» durant els actes de la capitalitat cultural de Gandia
  • La presentació de « Oh! Dietaris Inèdits» es convertix en un homenatge al seu autor

S. S. Gandia (30.04.2017. Levante-EMV Safor)

«Joan M. Monjo vivia obsessionat per la literatura. Pensàvem que sense literatura no podíem viure». Així va definir l’escriptor gandià Ignasi Mora l’actitud vital i intel·lectual de Monjo en els anys que es va dedicar a l’escriptura. Mora va dir que Monjo va ser en aquell temps un exemple de dedicació per fer bé coses bé, i per això demanava que els seus textos anaren llegits per altres escriptors o amics abans de publicar-los.

La presentació de l’obra Oh! Dietaris Inèdits, que va tindre lloc la nit del passat divendres en la Casa de la Marquesa de Gandia, va coincidir amb el desé aniversari de la mort de l’autor d’eixos textos, que han sigut recuperats gràcies a la generositat d’Àngela Moratal, la seua parella, qui, abans de morir, va demanar que s’entregaren a l’Arxiu Històric de Gandia. Lletra Impresa Edicions s’ha fet càrrec d’açò i el resultat és eixa obra que rescata a un dels personatges culturals de la Gandia de la transició i els primers anys de la democràcia.

Precisament sobre este aspecte es va centrar la intervenció del també escriptor Josep Piera. Aprofitant que la Generalitat acaba de concedir a Gandia el títol de Capital Cultural Valenciana fins a abril de 2018, Piera va demanar als presents, i també a l’ajuntament, que reivindique el que va definir com a «generació dels 70», formada per aquelles persones, moltes de les quals seguixen mantenint una activitat cultural, que van protagonitzar amb les seues creacions un moment de gran vitalitat cultural. «Gandia no seria la mateixa sense eixa contribució», va afegir Piera, qui va recordar que gran part d’eixe renaixement va tindre com escenari la « Puríssima street», eixe cèntric carrer de Gandia en la qual estava la llibreria Concret i la cafeteria Tano, dos «nius» en els quals es reunia la progresía i el valencianisme local i que, en certa mesura, va contribuir a forjar la societat gandiana en el viatge de la dictadura franquista al règim democràtic.

A més de Josep Piera i d’Ignasi Mora, també van participar en la presentació d’Oh! Dietaris Inèdits l’escriptor Rafa Gomar, l’arxiver Àlvar Garcia, la poeta Maria Josep Escrivà i l’escriptor i editor Juli Capilla, els qui van destacar aspectes de la vida de Monjo i de la seua passió per l’escriptura.

L’acte va ser tancat per Lara Aparisi, la filla d’Àngela Moratal, que es va encarregar de complir el desig de la seua mare i va entregar els escrits inèdits de Joan M. Monjo a l’Arxiu Municipal de Gandia, la qual cosa permetrà que els lectors gaudisquen de les seues creacions literàries deu anys després de la seua sobtada mort, ocorreguda a principis de 2007, quan solament tenia 50 anys.

La presentació del llibre es va convertir, com era el desig, en un homenatge a la figura de «Monget», com alguns amics i familiars li cridaven.