• El guardó l’organitza organitza la Mancomunitat de Municipis de la Safor 2018

En aquesta edició ha sigut 12 els originals que optaven al premi procedents de 5 províncies (Alacant, Barcelona, Castelló, Girona i València), tots ells d’escriptors i escriptores de renom. La dotació econòmica del premi és de 3.000,00 € i la publicació de l’obra. També es publiquen obres finalistes, si l’editorial ho estima oportú. La publicació de les obres premiades i finalistes són editades per Tàndem Edicions (del grup Edicions Bromera) i compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El jurat d’aquesta edició ha estat format per Joan Portell, Gonçal López-Pampló, Mariló Àlvarez, Ma. Isabel Guardiola (membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Francesc Puigpelat (guanyador de l’edició anterior). El jurat, reunit el dijous 12 d’abril, va decidir per unanimitat atorgar el premi a l’obra Tenda d’animals de Maria Josep Escrivà de Miramar (la Safor) per l’alta qualitat literària, que és un obra divertida, que transmet un missatge animalista en defensa dels animals, i barreja la imaginació amb la quotidianitat.

Tenda d’animals

Lluïsma és un xiquet que s’estima els animals amb bogeria i, per això, no entén que no tots puguen viure amb ell dins de casa: una cotorra, una iguana, un gosset, un mico, un caiman… Sa mare prefereix consentir-li els seus capricis i les dues coses juntes desencadenen situacions cada vegada més absurdes. Tot això ho conta Cosme, el cosí gran, que també s’estima els animals, i s’estima el Lluïsma, però s’ho mira tot amb una miqueta més de trellat.

Tenda d’animals és una història de respecte cap a aquests individus no humans que ens acompanyen i que acompanyem en les nostres vides quotidianes. Un relat en defensa de la llibertat de totes les espècies, inclosa la humana. Una faula en clau d’humor i d’ironia que explica que els humans no sempre tenim idees genials, però que estem a temps de reconduir els nostres comportaments i de conviure en harmonia amb el nostre medi i amb els éssers vius que l’habiten.

BREU CURRÍCULUM

Maria Josep Escrivà (Grau de Gandia, 1968) és poeta i narradora. Llicenciada en Filologia Hispànica (1991) per la Universitat de València i doctorada en Filologia Catalana (2000) per la mateixa universitat. Va treballar durant cinc anys com a professora a l’Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Dénia. Responsable, de 1999 a 2016, de la secció de Literatura del CEIC Alfons el Vell de Gandia. En l’actualitat dirigeix la col•lecció de plaquettes «Razef» d’Edicions 96, on treballa.

Com a poeta ha publicat Remor alè (1993; Premi Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó 1992); A les palpentes del vidre (1998; Premi Marià Manent 1997); Tots els noms de la pena (2002); Flors a casa (2007; Premi Jocs Florals de Barcelona 2007). Serena barca (2016) és fins ara el seu últim llibre de poemes (Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2017).

Ha estat inclosa en antologies com Contemporànies (1999) o Imparables. Una antologia (2004); Parlano le donne. Poetesse catalane del XXI secolo (Nàpols, 2008); o Women Writers in Catalan (2017).

Com a narradora, és autora d’Àngels de nata (2013; il•lustracions de Maria Alcaraz Frasquet), i de L’Home del Capell de Palla (2017; il•lustracions d’Amadeu Vives). Ha participat amb un relat en el llibre col•lectiu 10 de 2 (FEV, 2015), i a Entre dones (Balandra, 2016). Ha col•laborat en diversos mitjans com a crítica literària: Caràcters, Reduccions, Levante-EMV, o L’Aiguadolç.

Té obra traduïda al castellà, a l’italià, al francès, a l’alemany, al croat, al basc i a l’anglés.

Administra el blog literari Passa la vida.