• Ha estat editat per Lletra Impresa Edicions, amb el suport econòmic de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia; i hi col·laboren més d’una quinzena d’estudiosos

La Casa de la Cultura Marqués de González de Quirós de Gandia acull la presentació del llibre «Gandia, Capital Literària», el dissabte 28 d’abril, a les 20.00h. La presentació comptarà amb la participació de Joan Muñoz, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gandia; Josep Piera, escriptor i editor del primer volum; Maria Josep Escrivà, escriptora i presidenta de Saforíssims SL; Lluís Miret, escriptor i director del CEIC Alfons el Vell, i Juli Capilla, escriptor i editor de Lletra Impresa Edicions.

2 volums. Vora 1.000 pàgines. 16 especialistes i un poc més de 100 escriptores i escriptors de la Safor-Valldigna configuren la que fins ara és —si més no, quant a l’extensió i dificultat— l’obra més ambiciosa de l’editorial gandiana Lletra Impresa Edicions. No debades, per a l’edició dels llibres s’ha comptat amb el suport econòmic de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, encapçalada per Joan Muñoz. I, pel que fa a la difusió, hi col·laboren també el CEIC Alfons el Vell i Saforíssims SL.

Dos llibres que constitueixen un referent literari a la comarca, al País Valencià i, encara més enllà, a tot l’àmbit lingüístic. Dos volums necessaris i molt útils si volem saber què s’ha fet literàriament al llarg de huit segles a la Safor-Valldigna, quina ha estat la transcendència dels nostres escriptor(e)s més enllà d’aquesta comarca, per què tres clàssics medievals tan importants (Ausiàs March, Joanot Martorell i Joan Roís de Corella) van nàixer i viure a la ciutat dels Borja, Gandia, i per què ara com ara la Safor-Valldigna compta amb alguns dels millors noms de la literatura en llengua pròpia.

En el primer volum, a cura de Josep Piera i Juli Capilla, s’apleguen les veus d’alguns dels intel·lectuals saforencs més solvents. Setze veus que assagen, cadascun a la seua manera, estil i perspectiva, sobre diferents aspectes històrics, genèrics, sociològics i fins i tot econòmics que han condicionat amb major o menor mesura el desenvolupament de la literatura a la Safor-Valldigna. S’hi inclouen articles d’Alexandre Bataller Català, Anna Blanco, Lourdes Boïgues, Francesc Calafat, Isabel Canet Ferrer, José Figueres, Gabriel Garcia Frasquet, Rafa Gomar, Josep E. Gonga, Àngels Gregori, Santiago La Parra, Lluís Miret, Ignasi Mora, Josep Piera, Josep Lluís Roig i Enric Sòria.

El segon és una antologia d’autores i autors saforencs i valldignencs actuals a cura de Juli Capilla i Mercè Climent. Un total de 103 escriptors han seleccionat textos propis, ja publicats o inèdits. Fragments o texts complets de novel·la, narrativa, poesia, teatre, aforismes, assajos, dietaris, guions cinematogràfics o radiofònics, crítiques literàries i, fins i tot, textos inclassificables. Una veritable joia literària triada pels mateixos autors i autores que constitueix una exquisidesa artística i alhora un immillorable manual per conèixer les nostres lletres més pròximes, de gran utilitat per a docents i també per al públic en general.

La presentació de tots dos volums servirà per tancar l’any en què Gandia ha exercit de “Capital Cultural Valenciana”, la primera localitat valenciana obsequiada amb tan honrós títol.