• La Sala Coll Alas de Gandia acull una exposició de treballs sobre la platja de l’Auir, obra de Pep Aparisi (fotografia), Rafa Gomar (textos) i Conxa Peiró (caixes-llibre). Estarà oberta fins el 6 de gener. L’exposició consta de 62 fotografies, 10 caixes-llibre i 28 textos amb 28 fotografies menudes que els acompanyen.

La platja de l’Auir de Gandia, eixe espai a voltes glorificat pel miracle d’haver sigut un tram de litoral verge que va sobreviure a la voràgine constructora o destructora de la costa, és el centre de l’exposició inaugurada anit en la sala Coll Ales de la plaça de l’Escola Pia de Gandia. En realitat es tracta d’una triple exposició, perquè l’Auir ha inspirat a tres creadors locals.

Patrocinada pels departaments de Cultura i de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia, Pep Aparisi ensenya 62 fotografies preses al llarg dels dos últims dos anys. Totes en blanc i negre, en moltes d’elles se centra en detalls que, potser, passen desapercebuts a els qui recorren, a l’hivern o a l’estiu, esta zona situada entre els immensos blocs de formigó de les platges de Gandia i de Xeraco.

En 28 d’eixes imatges, presentades en una grandària més xicotet i en tots els casos amb la càmera apuntant al cel, Aparisi combina la imatge amb d’altres textos del gandià Rafa Gomar, a qui l’Auir també ha inspirat. En la lectura, en tots els casos breu, relaciona a personatges reals, com Peirona March, germana del poeta Ausiàs, amb llegendes i fets ficticis.

El conjunt és una altra de les creacions fotogràfic-literàries o «fototextos» del tàndem Aparisi-Gomar, que ha tingut diverses versions anteriors, tant en manera exposició com en l’edició de llibres.

La tercera aportació sobre l’Auir en la mostra oberta ahir són les 10 caixes-lliure de Conxa Peiró en les quals l’autora ha combinat l’aportació de materials arreplegats en la mateixa platja de l’Auir amb els dibuixos pintats a l’oli i impressions digitals.

La mostra, titulada tan senzillament, La platja de l’Auir, va ser inaugurada anit en presència dels autors de les obres, i romandrà oberta fins al 5 de gener amb entrada lliure.

(Font: Levante-EMV Safor)