• La Festa Estellés Gandia celebra la 12ena edició el dissabte 27 de novembre, a les 12.00 h, al Mirador dels Borja. Està organitzada per Saforíssims Societat Literària, amb la col·laboració dels Departaments de Cultura i l’IMAB de l’Ajuntament de Gandia i Compromís per Gandia.
  • Es tracta d’un espectacle poètic i musical de caràcter popular (micro obert) en homenatge al poeta valencià més destacat del segle XX, Vicent Andrés Estellés.
  • Amb l’actuació del cantautor Pau Alabajos.

Gandia, a 22 de novembre de 2021.- El Mirador dels Borja de Gandia (darrere de l’Ajuntament) acollirà un any més la 12ena Festa Estellés Gandia, el recital poètic i musical popular que ret homenatge al poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés (1924-1993), una de les figures literàries valencianes més destacades del darrer segle. Serà aquest dissabte, 27 de novembre, a partir de les 12.00 hores. Està organitzat per Saforíssims, Societat Literària, amb la col·laboració del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, l’IMAB i Compromís per Gandia.

Hi comptarà amb l’actuació musical del cantautor Pau Alabajos. Coordinarà l’acte el periodista i escriptor saforíssim Raül Navarro, qui han animat la ciutadania a atrevir-se i participar-hi llegint un poema d’Estellés. Com sempre, per tal d’evitar repeticions, cal triar prèviament un parell de poemes d’Estellés, dur-los-hi fotocopiats i enviar el títol per correu electrònic a saforissims@gmail.com.

Festes Estellés

Cal recordar, que són nombroses les poblacions del País Valencià i del nostre territori lingüístic que celebren des de fa 11 anys la Festa Estellés, la qual pretén ser un homenatge al poeta de Burjassot i un acte de reivindicació de la cultura pròpia. La festa ve a coincidir amb l’efemèride del seu naixement (4 de setembre) i s’inspira en el ‘Burns Supper’, una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular. Va ser precisament la manera com els escocesos celebraven el naixement del seu poeta el que animà l’escriptor Josep Lozano a convocar les primeres festes Estellés, el 2010. Aquell any, tres o quatre localitats (entre elles Gandia) secundaren la iniciativa. A hores d’ara, estem parlant d’entre 60 i 70. (https://festaestelles.blogspot.com/)

http://festaestellesgandia.blogspot.com/

Saforíssims, Societat Literària

En el marc de la Setmana Literària que se celebra a Gandia a finals del mes de novembre, es va presentar l’any 2010, el grup Saforíssims. La formació d’aquesta plataforma literària és possible gràcies a la fornida nòmina d’escriptors que registra la Safor (terra dels clàssics del segle d’or: Ausiàs March, Joanot Martorell i Roís de Corella), i a la qualitat de la seua obra. Sense cap vanitat, doncs, però tampoc sense cap complex, sinó amb la certesa que tota tradició s’assenta a través de la perseverança. En l’actualitat, l’associació Saforíssims Societat Literària, presidida per l’escriptor Rafel Gomar, compta al voltant de 70 membres (escriptors, poetes, periodistes, músics…).

Sobre aquestos antics fonaments s’assenta i s’explica l’intens activisme cultural de la comarca al llarg de tot l’any, que fa de la Safor un ecosistema de màxim interès.

A més a més, des de Saforíssims pensem que paga la pena sumar esforços i anar més enllà de la individualitat que comporta el fet d’escriure. Per això, pretenem ser el pont que facilite la connexió entre escriptors, institucions, mitjans de comunicació i qualsevol persona interessada en la literatura. De la mateixa manera, ens proposem establir relacions amb altres col·lectius d’escriptors per propiciar coneixences personals i literàries, així com posar en comú idees i activitats.

Biografia de Vicent Andrés Estellés: