Levante-EMV Safor. 4-11-2018
Dissabte passat Saforíssims, Societat Literària, va celebrar, en el Casal Jaume I de Gandia la seua assemblea anual ordinària, en la qual es va procedir a la renovació de la Junta Directiva. L’escriptor gandià Rafa Gomar va prendre el relleu de la poetessa del Grau de Gandia Maria Josep Escrivà, qui havia estat al capdavant de l’entitat des de la seua creació, el novembre de 2010, dins dels actes de la Setmana Literària de Gandia i amb el suport de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de la ciutat, l’IMAB. Acompanyen a Gomar en la nova junta directiva: Frederic Barber (secretari), Lluís Miret (tresorer) i Quina Barba, Josep Mª Balbastre, Isabel Canet, Maria Josep Escrivà i Jordi Puig com a vocals.
Rafa Gomar, el nou president de l’entitat, és un escriptor de llarga i reconeguda trajectòria literària, el primer llibre de la qual, Gandia en blanc i negre, és un relat entranyable de la ciutat de la meua infància i adolescència, eixe llibre que a mi m’hauria agradat escriure i que, donada la mestria inigualable amb la qual està fet, jo ja no podré escriure mai. Amb Maria Josep Escrivà, la dama del Grau, com l’anomena Salvador Bolufer, m’uneix la nostra pertinença, durant anys, al Consell Executiu del CEIC Alfons el Vell i la seua proximitat a nostra Associació Cultural Premi Iaraní, creadora i patrocinadora del Premi Iaraní de Narrativa i al Premi de Poesia Joan Climent. Poeta i narradora, ha sigut guardonada este any amb el XXVII Premi Carmesina de Narrativa Infantil, i deixa la presidència després de set anys d’intensa dedicació a la Societat, anys durant els quals Saforíssims ha vist incrementar la nòmina d’escriptors i de poetes que la integren, un ventall d’homes i dones de diferents edats i professions, de distint tarannà intel·lectual i ideològic, culturalment ben equipats i tocats per la gràcia de la inspiració, de vegades fidel i d’altres adversa, el conjunt dels quals, encara que tenen diferents maneres de seure i escriure davant d’un full de paper, han aconseguit atresorar entre tots ells i elles tots els guardons literaris que es concedeixen en el territori de la parla comuna. Tots! I alguns d’eixos guardons tenen gran rellevància dins de la literatura global.
Dos mesos després de la seua presentació, al gener de 2011, Saforíssims feia la següent declaració d’intencions: «Des de Saforíssims, Societat Literària, pretenem aplegar totes aquelles persones unides per la passió i la pràctica compartida de l’escriptura de creació amb l’objectiu d’augmentar la visibilitat d’aquest col·lectiu, de vertebrar-lo, de facilitar la difusió de la seua obra, i de projectar idees i activitats cap a tota aquella gent amb dedicacions i curiositats afins». Hui en som prop de cinquanta, amb la intenció i l’interés d’eixamplar el grup.
Aquell mateix setembre del 2011, en el saló d’actes de la Biblioteca Central del Convent de Sant Roc, la societat presentava la seua pàgina web, www.saforissims.org, mitjançant la qual els escriptors de la Safor es projectaven i connectaven a les xarxes socials per a donar a conèixer «la literatura i els autors, i des d’on s’oferirien: la informació personal, els articles d’opinió i les ressenyes dels llibres publicats». En aquell moment Saforíssims, Societat Literària ja declarava que el seu projecte pretenia cohesionar el col·lectiu d’escriptors, atorgar-li més visibilitat mediàtica i social i establir complicitats i intercanvis amb organitzacions d’altres territoris. A més a més, el col·lectiu d’escriptors declarava que «el mite literari de la Safor està més viu que mai i que està profundament adscrit a la modernitat».
Si vostés accedeixen a la web de Saforíssims, llegiran: «La tradició literària a la Safor, i el seu pes específic dintre de la literatura es constata des de l’època dels clàssics. El col·lectiu Saforíssims està convençut que aquest és un valor cultural que cal reivindicar i abanderar més enllà de la comarca. La formació d’aquesta plataforma literària és possible gràcies a la fornida nòmina d’escriptors que registra la Safor (terra dels clàssics del segle d’or: Ausiàs March, Joanot Martorell i Roís de Corella), i a la qualitat de la seua obra. Sense cap vanitat, doncs, però tampoc sense cap complex, sinó amb la certesa que tota tradició s’assenta a través de la perseverança. Sobre aquests antics fonaments s’assenta i s’explica l’intens activisme cultural de la comarca al llarg de tot l’any, que fa de la Safor un ecosistema de màxim interès. A més a més, des de Saforíssims pensem que paga la pena sumar esforços i anar més enllà de la individualitat que comporta el fet d’escriure.
Hi trobaran referències a les activitats realitzades per Saforíssims en el darrers dotze mesos: va organitzar, en col·laboració amb altres entitats la «Nit de contes al Palau», dins dels Premis Literaris Ciutat de Gandia; s’ha fet càrrec de l’organització i col·laboració en les diverses edicions de la «Festa Estellés», especialment en la de Gandia (amb Compromís per Gandia i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de la ciutat) i la d’Oliva; de «l’Equinocci Literari» (la marató de Saforíssims,12 hores de literatura en viu); ha participat en les jornades «Safor de Lletres» i el Certamen de Poesia Pare Miret a Beniopa. Ha organitzat jornades com la celebrada a la Vall de Gallinera, a banda de presentacions de llibres i actes diversos. Amb la col·laboració del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València s’han engegat activitats per difondre l’obra de nostre escriptor Josep Piera (el portal «Josep Piera, escriptor»), dins del qual hi ha la ViquiPiera; col·laboració amb el premi de Poesia Senyoriu Ausiàs March de Beniarjó, amb el web senyoriudausiasmarch.com, i amb la publicació de Combat Literari, la revista digital coordinada per Ignasi Mora.
Saforíssims enceta un nou camí de futur que té posada la mirada en uns objectius, entre els quals estan, com diu el seu nou president: «Consolidar el calendari anual de cites literàries ja establertes i treballar en la projecció arreu del domini lingüístic i també de la comarca».