(Publicat a Levante-EMV Safor)

Pasqual Molina

Despús-anit, l’escenari del Teatre Serrano es va vestir de festa amb la cerimònia anual del lliurament dels premis literaris Ciutat de Gandia: La LVI edició del Premi Ausiàs March de Poesia, la XL edició del Premi Joanot Martorell de Narrativa i la II Edició del Premi Roís de Corella a la Trajectòria Literària.

Les primeres files del teatre estaven ocupades per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el regidor delegat de Cultura, Joan Muñoz; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer; l’editora d’Edicions 62-Grup Planeta, Pilar Beltran; la representant del Consell Valencià de Cultura, Pepa Frau; el director general d’Esports, Josep Miquel Moya; el cap de departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, Àlvar Garcia; el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea, acompanyat per les falleres majors, Laura Puig Martí i Júlia Perles Moncho; la presidenta de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia, Maria Jose Martí, acompanyada pel vicepresident, Emili Ripoll i per la padrina de la Setmana Santa, Paula Beltran, i la vicealcaldessa, Lorena Milvaques, al capdavant d’una important representació de regidors municipals: Miguel Angel Picornell, Nauhel González, José Manuel Prieto, Ludivina Gil, Víctor Soler, Alicia Izquierdo, Xavier Rodenas, Vicent Gregori, Guillermo Barber i Marta Chafer. També hi estaven presents, Salva Gregori, director general d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Gandia; Facund Puig, assessor del govern municipal; l’acadèmica Immaculada Cerdà, de l’AVL; el subdirector de Cultura del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de Valencia, Javier Pastor; els consellers del CEIC Alfons el Vell, Agustina Perez i Santiago La Parra, el vicepresident de l’Àrea de Cultura de la Societat de Foment d’AIC de Gandia, Pasqual Molina; la secretaria de l’Associació Cultural Premi Iaraní, Vicenta Llorca; el president de la Federació de Veïns, Paco Escrivà i, en representació de la UGT del País Valencià, Josep Vicent Esteve.

Este any la conductora de l’acte fou Sènia Mulayani, escriptora i presentadora del programa d’À Punt València Califòrnia.

Després d’un vídeo del grup musical gandià La Raiz es va llegir l’acta del jurat del premi de Narrativa format per Pilar Beltran, Xavier Aliaga, Miquel de Palol i Ignasi Mora i per Àlvar Garcia com a secretari, els quals van decidir que, entre les 28 obres presentades, la guanyadora era Veus, la mar, de Victor Labrado. L’autor és de Sueca, on va nàixer el 1956. Ha sigut professor de llengua i literatura en secundaria. Un dels seus llibres més coneguts és La mestra, publicat el 1995, en què conta la història de Marifé Arroyo, una dona castellanoparlant que va lluitar per la dignitat del valencià i per la implantació d’un model d’ensenyament progressista durant la Transició. És l’autor de la novel·la No mataràs (Premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant el 2015) i d’El segle valencià (Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta del 2007). El premi de Narrativa, dotat amb 20.000 Euros li va ser lliurat per de Pilar Beltran, l’editora d’Edicions 62-Grup Planeta, la qual publicarà els dos llibres guanyadors, el de narrativa i el de poesia. Victor Labrado tingué paraules d’agraïment cap els mariners i patrons d’embarcació, amb els quals va conviure per a documentar-se i escriure el llibre guardonat, el qual li costà quatre anys de treball. Mostra sentir-se molt prop de la Safor perquè tres de les seues quatre novel·les escrites transcorren pels nostres pobles.

Un vídeo de Carles Dénia va precedir a la lectura de l’acta del premi de Poesia. El jurat format per Jordi Cornudella, Jaume Pont, Maria José Escrivà, Rubén Luzon i Àlvar García com a secretari, va declarar que, entre les 49 obres presentaades havien declarat guanyador el llibre Vertical del que és l’autora Teresa Pascual. El jurat destaca del poemari que “és important en la trajectòria cada vegada més depurada i essencial d’una de les veus més distingides de la seua generació”. Nascuda el 1952 al Grau de Gandia, és llicenciada en filosofia i ha exercit com a professora en l’Institut Ausiàs March de Gandia. Teresa Pascual té una reconeguda trajectòria com a poeta, amb una bibliografia extensa (el poemari Flexo, premi Senyoriu d’Ausiàs March de l’Ajuntament de Beniarjó (1987); Les hores, premi Vicent Andrés Estellés, dins dels Premis Octubre (1988); El temps en ordre obté el premi de Crítica Serra d’Or de poesia(2003); el poemari Rebel·lió de la sal, premi de la Crítica dels Escriptors Valencians com a millor poemari de l’any (2008); Herències, escrit conjuntament amb Àngels Gregori i reconegut amb el premi Manel Garcia Grau de poesia de la Universitat Jaume I de Castelló (2011). El guardó li fou lliurat pel regidor delegat de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, Joan Muñoz . El premi té, a més a més de l’escultura representativa una dotació econòmica de huit mil euros. Teresa Pascual davant del micròfon va dir: “Vertical, el títol del llibre, és la torre del rellotge dels tinglados del moll. Un rellotge que ha ordenat, guiat, acompanyat les hores, els esforços, els dolors, les alegries, els treballs, en definitiva les vides d’aquells que ens han precedit i que han fet de nosaltres gran part del que som. Vertical és la torre del rellotge que no sabem a qui destinarà les seues hores, però que seguirà acompanyant altres vides i altres inquietuds…”

Finalment, després d’un videoclip de Marta Fornés “Mississipi” es va lliurar el Premi Roís de Corella a la Trajectòria Literària. El jurat, format pels membres del Consell Directiu de l’IMAB: Ciro Palmer, Vicent Gregori, Xavier Rodenas, Alicia Izquierdo i Joan Muñoz, com ha president, va decidir fa uns dies, que la guanyadora d’esta segona edició del premi fora l’escriptora Àngels Moreno, de Gandia, nascuda el 1939. Autora multiguardonada (Premi Flor de Cactus, Premi Ciutat d’Alzira, Premi Alfons el Magnànim de Narrativa) i col·laboradora d’este edició de la Safor del diari Levante-EMV durant vint anys. El premi, honorífic i sense dotació econòmica li va ser lliurat per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant. Després de rebre’l ella tingué paraules emotives d’agraïment.

L’alcaldessa tancà l’acte donant l’enhorabona als tres guardonats i les gràcies a totes les persones que havien contribuït a la celebració d’aquella Gala literària que era la Festa de les nostres lletres i es congratulà que este s’haguera pogut fer en el Teatre Serrano, retornat a la gestió publica el qual considerava un dels vaixells insígnia de la política cultural del govern que presidia. En el seu discurs va dir: “Hui els protagonistes són Àngels, Teresa i Victor, però també sou tots els que esteu ací donat suport a uns prestigiosos premis literaris que fan ciutat i que contribueixen a enfortir la producció creativa, una producció creativa que ha de ser recolzada per totes i tots, també pels governants, perquè la cultura no sols ens obri la possibilitat de generar activitat econòmica, d’atraure inversions i de promoure nostre turisme, sinó també ens fa més lliures. I la millor manera de tindre una ciutat participativa, innovadora i plural, que es sàpiga projectar cap al futur és enarborant la bandera de la Cultura i generant espais adients per a l’estímul de la creativitat, com ara la Literatura

La nit acabà amb l’espectacle de música i poesia Els dies i les dones, de Sis Veus: Eva Dénia, Lola Ledesma, M. Amparo Hurtado, Maribel Crespo, Merxe Martínez i Patxi Ferrer. Sinterpretaren peces populars arranjades per a l’ocasió juntament amb temes originals d’inspiració tradicional. Tot al servei d’una història que situa la dona en les diferents etapes del cicle de la vida. Els poemes de Lola Andrés, entrellacen les cançons i estructuren el conjunt. Un espectacle dinàmic, amb pinzellades de ball, per a regalar-se l’oïda i la vista.

Un espectacle memorable, barreja de cançons de bressols, havaneres, malaguenyes, boleros i valencianes, al qual li augurem un futur exitós.