La Societat Literària Saforíssims ha organitzat la quarta edició del Premi de Poesia de Beniopa Pare Miret. La intenció del premi no és altra que fer perdurar la memòria i el coneixement de l’obra de l’autor i de fomentar, en general, l’estima, el reconeixement i la divulgació de la poesia, que compta a la nostra comarca amb importants figures literàries.
Aquest premi poètic està dotat amb 250 euros per a un únic poema i una escultura original de l’escriptor i artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset. El premi ha tingut una excel·lent acollida. S’han presentat un total de 71 poemes, la qualitat dels quals ha fet realment difícil l’elecció del guanyador. Finalment, el jurat, constituït per Josep Lluís Roig, Esther Climent i Pablo Varona, ha seleccionat l’obra «Obituari» del jove poeta de la Nucia Joaquim Cano, que ja va ser finalista la convocatòria anterior.
El jurat ha destacat «Obituari» entre les altres obres per la seua coherència poètica i l’ús acurat del llenguatge i les imatges. Ja ho avisa el poeta al primer vers: pàmpols. Fulles d’una parra. Un conjunt que és un tot únic. Així, el poema es llig com si es menjara raïm, tastant i empetitint allò que es tasta fins a la seua fi, per sort, la part més dolça: “Un gotim de llums, com un xanglot de raïm, animetes que es desprenen de la parra”. O, més aviat, tal vegada, llegir-lo és com veure aquest raïm assecant-se, morint bellament adherit encara al cep, gra a gra, òbit a òbit i el tot l’obituari de qui observa i n’aprén.
El lliurament del premi tindrà lloc el dia 16 de juliol a les 20’30 hores a l’antic edifici de La Quadra de Beniopa i s’acompanyarà d’un recital poètic, amb la lectura del poema guanyador i dels finalistes, i del lliurament de la plaquette on s’han publicat les obres. L’acte comptarà amb una introducció musical del Grup de Cambra de l’Associació Centre Musical de Beniopa i de l’actuació de Les Germanes Francés. Per suposat que està convidada tota la ciutadania.
Per fer realitat el projecte, en aquesta segona edició s’ha pogut comptar amb la col·laboració de la Junta de Districte de Beniopa i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia i de Carns Fuster.
Una col·laboració inestimable ha estat la de l’artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset, que ha creat l’escultura que es concedirà al guanyador. Josep Basset, autor polifacètic, forma part de l’associació Saforíssims; fonamentalment es dedica a les arts plàstiques, destacant com a escultor. En aquest terreny té una llarga i reconeguda producció que ha exhibit en almenys quinze exposicions a ciutats diverses de l’estat espanyol com: València, Palma de Mallorca, Alacant o Madrid, però també a fires internacionals com: 2005 NEWART de Barcelona, 2006 LINEART’O5 GENT de Bélgica, ARTEPADOVA 06 de Padua, HOLLAND ART FAIR DEN HAAG, Feria de Arte de Lille, ARTENIM 06 de Nimes, i moltes altres.
Com tota la seua obra, l’escultura s’ha fet a partir de materials reciclats. És d’acer inoxidable, de 30x14x35 cm. Representa una ploma escrivint sobre un paper en blanc. Aquesta ploma sembla un tronc inclinat que, amb la unió d’un braç irregular que el travessa, forma una creu que ha estat trencada per la lluita de les ideologies. Sobre aquest braç descansa una lletra “Ema” invertida que fa referència al pare Miret.
Els organitzadors volen posar de manifest públicament la intenció i el ferm compromís que el premi tinga continuïtat en el futur per tal que adquirisca reconeixement i prestigi dins el món literari i per divulgar el coneixement de l’obra del Pare Miret.
Francesc Martínez Miret, més conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l’any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic, on ja residien altres capellans del mateix poble. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana, que es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l’obra de Jacint Verdaguer. Molt prompte començà a publicar poemes de to jocfloralesc en revistes valencianes, al costat d’autors com Xavier Casp o Martí Domínguez entre d’altres. Guanyà la Viola d’Or dels Jocs Florals de Lo Rat Penat el 1932 amb «Enyorança de la Mare dels Desamparats», i l’Englantina d’Or de 1933 amb «Els Almogàvers».
La seua puixant carrera literària va ser dràsticament dallada amb la seua mort a Beniopa, l’estiu de l’any 1936, a mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), en plena guerra civil. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell amb el títol d’Esclats Primerencs.