Programa de “La Vall dels Llibres. 1a Fira d’editorials independents i de proximitat de la Valldigna”, que tindrà lloc els propers 25 i 26 de setembre al Monestir de Santa Maria de la Valldigna, a Simat.

Els propers 25 i 26 de setembre tindrà lloc a l’emblemàtic Monestir de Santa Maria de la Valldigna (Simat de la Valldigna, País Valencià) la 1a Fira d’editorials independents i de proximitat de la Valldigna, “la Vall dels Llibres”, una iniciativa impulsada conjuntament per la Mancomunitat de la Valldigna i per l’editorial Lletra Impresa Edicions. L’esdeveniment compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, de la Mancomunitat de la Valldigna i de l’empresa Alverlamp. A més a més, hi col·laboren la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, Full-Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Associació d’Editorials del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Saforíssims SL, la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Alzira i la Regidoria de Cultura de Gandia.

 La Mancomunitat de la Valldigna Lletra Impresa Edicions han confeccionat un programa molt complet amb quaranta-cinc activitats programades que es duran a terme simultàniament en tres escenaris: presentacions de llibres, converses entre autors/es, xerrades, taules redones, concerts, contacontes, tallers infantils, activitats per al jovent, un espectacle de dansa, entre altres actuacions. A tall d’exemple, hi haurà una taula redona sobre Joan Fuster, del qual es compleix l’any vinent el centenari del seu naixement, amb la participació de Ferran Garcia-OliverIsidre CrespoToni Mollà i Lourdes Toledo. Una altra taula redona de reflexió i debat sobre la normalització literària i lingüística de les darreres dècades, amb les intervencions de Lourdes BoïguesPep BatallerIsabel Canet i Manolo Gil. Igualment, hi haurà una conferència a càrrec de l’escriptor i periodista de la Universitat de València Martí Domínguez; un recital de música i rapsòdia a cura de Tomàs de los Santos, que ha confeccionat un treball magnífic dedicat a Joan Salvat-Papasseit i l’actuació infantil “Contes disparatats”, del grup Disparatario. Els visitants de la Fira podran gaudir de l’exposició “Vacuna’t amb la lectura” cedida per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura. L’exposició, concebuda per la il·lustradora Xulia de Vicente i l’escriptor Pasqual Alapont, consta de 16 panells explicatius i un còmic amb consells pràctics per fomentar la lectura en família. 

 A més a més, hi ha previst el lliurament d’un premi a una entitat o a una personalitat la trajectòria professional de la qual s’haja centrat en la promoció de la lectura en valencià. L’entitat o persona reconeguda amb aquest guardó rebrà una escultura creada ex professo de l’artista Josep Basset. Un altre artista de primera fila que participa també a la Fira és Vicent Almar, que s’ha encarregat del disseny del cartell de la Fira i del díptic de la programació.   

L’objectiu de la Fira és la promoció de la lectura en valencià i de llibres publicats per editorials independents professionals i per institucions públiques de proximitat. En paraules de Lletra Impresa Edicions, una de les dues entitats organitzadores de la Fira, “la Vall dels Llibres no serà una fira de llibre a l’ús més perquè pretenem que es convertisca en una fita literària, llibresca i cultural indefugible i anhelada cada any”.

En aquesta primera convocatòria, hi ha prevista la participació de vint-i-cinc editorials. De Catalunya vindran Brau Edicions (Figueres), Editorial del Pirata (Sabadell) i Godall (Barcelona). De Mallorca, AdiA Edicions (Calonge). I del País Valencià: Afers (Catarroja), Aila (Altea), Balandra (València), Drassana(València), Edicions Camacuc (Paiporta), Edicions del Buc (la Pobla de Farnals), Edicions del Bullent(Picanya), Edicions 96 (la Pobla Llarga), Edicions Tívoli (Gandia), El Petit Editor (Cullera), Harkonnen Books (Benifairó de la Valldigna), La Orquídia de Darwin (Massanassa), L’Encobert (València), Lletra Impresa Edicions (Gandia), Perifèric Edicions (Catarroja), Pruna Llibres (València), Salze (Castelló de la Plana), Sargantana (Paterna), Scito Edicions (València), Sembra Llibres (València) i Vincle (València).

A més a més, hi haurà la presència de les publicacions del CEIC Alfons el Vell de Gandia, de la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València i de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) a través de les llibreries Ambra de Gandia i Les Graes de Simat de la Valldigna. Als escriptors i intel·lectuals ja esmentats, cal afegir-n’hi d’altres de gran anomenada i prestigi com ara Encarna Sant-CeloniJoan BorjaMercè ClimentMaria Josep EscrivàTeresa PascualJosep PieraAdriana SerlikSico FonsVicent CremadesÀfrica RamírezToni CucarellaFrancesc BodíManel Rodríguez-CastellóEmili MorantAntoni PratsJordi BotellaBegonya MezquitaRosa MengualRafa GomarNúria SendraEmili PieraMatilde Martínez, Pau SifVicent Berenguer i Juli Capilla, entre altres.

Des de la Mancomunitat de la Valldigna, afirmen que “la convocatòria d’aquesta fira pretén recolzar la creació i l’edició, així com posar en contacte tant a editors com a escriptors amb el públic. És una aposta ferma que, sumada a les activitats programades durant l’any, pretén convertir el Monestir de la Valldigna en un centre cultural referent al País Valencià”.