Dissabte 17 de novembre, Saforíssims ha programat un acte, en el marc de la Setmana Literària de Gandia, que es dirà NIT DE CONTES AL PALAU. El coordina Rafa Gomar, i els participants seran: Antònia Vicens, Jordi Llavina, Manuel Baixauli i Elvira Cambrils. Presentarà els components del grup i conduirà l’acte el també escriptor, i periodista, Jovi Lozano-Seser. De la idea i de la coordinació, se n’ha encarregat Rafa Gomar.
A partir d’ara, i fins als dies previs a l’acte saforíssim, anirem reproduint ací alguna narració, o fragment d’obra de cadascun dels i de les participants en l’acte, així com també algunes de les dades literàries fonamentals. Esperem que això puga servir per conèixer millor aquests escriptors representatius de diferents parts del nostre territori, d’edats i de trajectòries diverses, multidisciplinars alguns, però sempre compromesos amb el fet literari, i per la finalitat que els convoca, amb la narrativa curta.
I comencem per aquell que va proposar la idea de celebrar aquest acte:
Rafa Gomar (Gandia, 1955):

Rafa Gomar.

La seua trajectòria literària se centra en el gènere narratiu, de manera destacable en la narrativa curta, tot i que va començar conreant la poesia.

Ha publicat els dietaris Donato, 2,27 (3i4, 1988) i Vianant (El Cep i la Nansa, 2006); la narració Hipòtesi (Ajuntament de Mislata, 1991); i, pel que fa a reculls de contes: Legítima defensa (Selecta-Catalònia, 1991; premi Víctor Català i premi dels Escriptors Valencians); Viure al ras (Tàndem, 2000); Batecs (Proa, 2004; premi Recull de narrativa Joaquim Ruyra); i Exercicis respiratoris (Bromera, 2005). És autor també d’una novel·la destinada als lectors més joves, basada en els records de la infantesa de l’autor viscuda a Gandia: En blanc i negre (Tabarca, 1995), i de la novel·la curta Rin (Tabarca, 2004).
ENLLAÇOS:

  • Pàgina del CEIC Alfons el Vell, on trobareu informació sobre la presentació de l’últim llibre de Rafa Gomar, Andròmines, guanyador del premi Andròmina dels Octubre de l’any 2009.
  • I un article extens i molt interessant sobre Rafa i el seu llibre Viure al ras, del professor de la UNED Josep Antoni Ysern, amb bibliografia inclosa.

QUALSEVOL NIT

A Maria Josep Escrivà

Rafa Gomar. ‘Viure al ras’. Tàndem. València. 2000.

Tal com acostumaves, després de traure a passejar el gos i tornar-lo a casa, aquella vesprada vas anar a distreure’t a un centre comercial i jugares una estona a les màquines escurabutxaques. Quan et vas cansar, caminares sense rumb fix, observares un d’aquests mostradors especialitzats en papereria que tant t’agraden i encara tingueres la temptació de comprar-te algun dolç abans d’acabar vagant per un barri que no havies trepitjat mai.

Tenies la ment en blanc i vas seguir fent camí de manera mecànica: adés un carrer i més tard un altre. En un principi encara ensopegaves amb alguna persona, algun comerç obert, algun quiosc; però, a mesura que queia la vesprada i anaves allargant el passeig, els carrers van anar esdevenint cada vegada més solitaris. Per un instant vas pensar a aturar-te i tornar, però un impuls irrefrenable t’empentava a continuar.

En arribar la nit ignoraves on et trobaves; fins i tot desconeixies com regressar. A desgrat que miraves davant i darrere i a un costat i l’altre; a desgrat que cada sentit i cada direcció era un abisme, no tenies cap sensació estranya. A l’inrevés, aquella solitud i aquell silenci, aquell buit desconcertant projectat en totes direccions et semblaven acollidors; posseïen una força que encara et va impulsar a continuar endavant fins trobar-te exhaust i aconseguir el que feia temps desitjaves: perdre’t, caure en terra i esperar.

Rafa Gomar. Viure al ras. Tàndem. València. 2000.