S’hi presentà el premi Ibn Hazm de poesia, concedit a l’obra La llum garbellada, del saforíssim Josep Maria Balbastre.

El divendres 26 d’octubre, pocs minuts després de les vuit del vespre, s’encetava a l’espai de l’antic convent de Sant Doménec de la ciutat socarrada, la gala de presentació dels llibres guanyadors de la 31a edició dels premis literaris Ciutat de Xàtiva. Una veu en off s’encarregà de l’obertura de l’acte, així com de la conducció de les distintes intervencions i dels números musicals o de ball que s’hi van intercalar.

El primer en pujar a l’estrada fou Josep Manel Vidal, poeta i agitador cultural nascut a l’Alcúdia de Crespins, que presentà el premi Ibn Hazm de poesia, concedit a l’obra La llum garbellada, del saforíssim Josep Maria Balbastre. L’alcudienc en destacà l’aliatge que s’estableix entre poesia i filosofia en aquest vibrant poemari a la recerca de la bellesa inherent al cos humà, en clar contrast amb el cos com a subjecte de dolor que presentava Balbastre en el seu anterior poemari (Gradual). A continuació intervingué Esperança Camps, autora de la novel·la guardonada amb el premi Blai Bellver de narrativa, Naufragi a la neu. L’escriptora de Menorca es va referir al mecanisme de nines russes emprat per a la construcció de la seua proposta narrativa. La història del personatge de Cristina es barreja amb l’altra història de la qual Cristina és narradora. El trencament dels límits entre realitat i ficció ens descobreix no sols el turmentat món que habita la protagonista-narradora, sinó també el nostre turmentat món d’avui dia.

Al llarg de l’acte hom va gaudir de les actuacions del Ballet de Dansa Àrab Mehari i de l’Associació de Dansa Balletto Punte de Anna, acompanyades per la Big Band de la Música Vella de Xàtiva. La gala conclogué amb el parlament de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva i la signatura d’exemplars per al nombrós públic assistent.