Vos recordem que dissabte 17 de novembre, Saforíssims ha programat un acte, en el marc de la Setmana Literària de Gandia, que es dirà NIT DE CONTES AL PALAU. Els participants seran: Antònia Vicens, Jordi Llavina, Manuel Baixauli i Elvira Cambrils. Presentarà els components del grup i conduirà l’acte el també escriptor, i periodista, Jovi Lozano-Seser. De la idea i de la coordinació, se n’ha encarregat Rafa Gomar.

A partir d’ara, i fins als dies previs a l’acte saforíssim, anirem reproduint ací alguna narració, o fragment d’obra de cadascun dels i de les participants en l’acte, així com també algunes de les dades literàries fonamentals. Esperem que això puga servir per conèixer millor aquests escriptors representatius de diferents parts del nostre territori, d’edats i de trajectòries diverses, multidisciplinars alguns, però sempre compromesos amb el fet literari, i per la finalitat que els convoca, amb la narrativa curta. I continuem amb:

Manuel Baixauli (Sueca, 1963).

Manuel Baixauli

Baixauli s’ha autodefinit com un reescriptor, per la seva dèria de refer constantment els seus textos.

Pintor de formació acadèmica, no és fins els trenta anys d’edat que comença a escriure. Espiral (Premi Ciutat de Badalona 1998) és el primer llibre que publica. Quatre anys després, el 2001, publica Verso (Premi Ciutat d’Alzira 2001), una novel·la que explora les falses aparences del nostre entorn. Alguns dels temes més tard, el 2006, sortirien més desenvolupats a la seva novel·la més coneguda, L’home manuscrit (Premi Mallorca de Narrativa 2006). Aquesta novel·la rep una acollida espectacular per part de la crítica, amb cinc premis al llibre publicat –Premi Salambó, Premi Nacional de la Crítica, Premi Biennal de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, Premi Qwerty–, i esdevé, tot i la seva complexitat, un èxit de vendes. La seva dèria de refer constantment els seus textos el duen a reescriure i revisar llibres ja publicats anteriorment, com per exemple Espiral, el seu primer llibre, que veu una segona edició l’any 2010, amb un epíleg explicatiu i revelador.

ENLLAÇOS:

  • En aquest enllaç podeu veure i escoltar Baixauli llegint un conte (Camió) d’Espiral al programa L’hora del Lector que es va emetre el 20 de gener de 2010 pel Canal 33.
  • Vilaweb també publicava una interessant entrevista a l’autor suecà amb motiu de la publicació del seu darrer llibre.
  • O aquesta conversa d’Esperança Camps amb ell.
  • Finalment, si teniu curiositat per conèixer més al Baixauli pintor, podeu trobar-hi molts enllaços. En destaquem un parell: (1) i (2).

ESPIRAL

Portada del llibre.

Tot seguit, podeu llegir l’últim conte del seu llibre Espiral, i que li dóna el títol. Editat per Proa. Barcelona, 2010:

Espiral

Perdut en un desert llis, infinit, veus, al lluny, una immensa caragola. T’hi acostes, a poc a poc. Només s’ouen els teus passos i, si t’atures, el batec del teu cor. Quan per fi hi arribes, et plantes davant la colossal obertura. Sents remor d’ones. Guaites, sense por, al buit. Com tots els qui vingueren abans, com tots els qui vindran, ets vertiginosament aspirat per l’espiral i ingresses, per sempre, a l’oceà de l’oblit.