20150726_003224Ara fa cinc anys naixia Saforíssims Societat Literària. Ho feia en el marc de la Setmana Literària de Gandia, el novembre del 2010, sota l’aixopluc i el patrocini de l’IMAB (Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques). Llavors, Saforíssims pretenia aglutinar la gent apassionada per la literatura, vinculada a la Safor i a la Valldigna, i que escrivia en català. L’objectiu era d’impulsar les iniciatives individuals i col·lectives de les escriptores i els escriptors de la comarca, donar visibilitat a aquest col·lectiu, vertebrar-lo, projectar idees i activitats de tot tipus de cara als lectors propis.

Durant aquests cinc anys Saforíssims ha complit bona part d’aquests objectius que es va proposar i, a hores d’ara, és un col·lectiu literari conegut no només a la Safor-Valldigna, sinó també a tot l’àmbit lingüístic, també a Catalunya i a les Illes. De fet, és un dels grups literaris valencians més actius, juntament amb el Pont Cooperativa de Lletres, que aplega els lletraferits de les comarques del nord del País Valencià.

Potser ha estat l’exemple dels companys i les companyes de les comarques de Castelló el que ens ha esperonat a fer un pas endavant. Perquè, a pesar que hem aconseguit una presència significativa en la societat més propera, la saforenca, i encara més enllà, aspirem a més, volem més. Necessitem treballar amb més ordre, amb una organització més eficaç que ens permeta de projectar-nos com a professionals de l’escriptura i, al seu torn, com a referent del públic lector natural al qual van destinats els nostres escrits: poesia, narrativa, teatre, assaig, memòries, etc. La conjuntura econòmica actual, delicada i precària, ens hi obliga també. Som conscients que l’autogestió ha de ser la pedra angular a partir de la qual poder bastir les nostres accions com a col·lectiu, a fer-les més efectives i independents, per bé que sense renunciar a les col·laboracions institucionals. En aquest sentit, les complicitats i les implicacions entre Saforíssims i els ajuntaments són també necessàries, imprescindibles.

Amb aquest objectiu d’anar encara més enllà en les nostres activitats, de projectar-nos socialment, Saforíssims ens vam reunir el 25 de juliol passat a Almiserà per tal d’aprovar els estatuts de l’associació recentment constituïda, i de ratificar la nova junta directiva, formada per Maria Josep Escrivà, com a presidenta, Rafa Gomar, secretari, Lluís Miret, tresorer, i pels vocals Francesc Calafat, Isabel Canet, Juli Capilla, Jordi Puig i Josep Lluís Roig.

En aquella reunió, ens vam marcar uns àmbits d’actuació immediats, que consisteixen en activitats literàries diverses: xerrades, conferències, presentació de llibres, tallers literaris, recitals poètics, etc., adreçats als centres escolars, biblioteques, llibreries i ajuntaments, principalment, per tal d’augmentar la nostra presència en la societat. Per tal de fer efectiva aquesta presència, estem elaborant un catàleg d’activitats i de serveis literaris que estarà disponible a la pàgina web de l’associació, que actualitzarem i renovarem en breu per tal de posar-nos a l’abast dels lectors i de les institucions que ho requerisquen. Així mateix, ens hem proposat d’entrevistar-nos amb les i els regidors dels ajuntaments, bibliotecaris, tècnics culturals, mestres i professorat, per tal d’oferir-los els nostres serveis culturals i literaris. Una altra línia d’actuació apunta als mitjans de comunicació, on volem ser molt més visibles que no ara, fins i tot participant en programes de ràdio i televisió, i també a Internet.

Comptat i debatut, l’objectiu és fer de Saforíssims una referència literària i cultural inexcusable a la comarca, en primera instància, però també a tot l’àmbit lingüístic; sempre al servei dels lectors, de la gent, acostant-los el fenomen literari, tot dignificant la cultura i la literatura, i també la tasca dels professionals que ens dediquem a escriure. Es tracta, en definitiva, de difondre l’obra dels escriptors saforencs actuals, alguns dels quals han forjat ja una trajectòria literària impecable: Josep Piera, Ignasi Mora, Ferran Garcia-Oliver, Àngels Moreno, Teresa Pascual, Encarna Sant-Celoni, Joan Navarro, Rafa Gomar, Francesc Calafat, Maria Josep Escrivà, Josep Lluís Roig…, al costat d’altres companys i companyes que comencen a traçar el seu periple literari i que voldríem que trobaren en el grup el caliu i l’al·licient per continuar endavant. Ens referim a Carles Miret, Àngels Gregori, Irene Verdú, Santiago Díaz, Frederic Barber, Pere Císcar, Vicent Olaso, Josep Maria Balbastre, entre molts altres.

Ens sentim hereus d’aquella plèiade esplendorosa d’escriptors medievals que, de la Safor estant, i també des de València, van segellar el millor segle de les lletres catalanes. Admirem l’obra d’Ausiàs March, Joanot Martorell, Roís de Corella, Jordi de Sant Jordi, Isabel de Villena… I volem restituir a la societat que li pertoca —la saforenca, en particular, i la catalana, en general— la literatura en la seua llengua, la pròpia i originària, genuïna i sonora: lo pus bell catalanesc del món que es parla —i l’escrivim!— a la Safor-Valldigna, i arreu del país. Com abans, com sempre, i ara més que mai.