Pasqual Molina

Enric Pellicer és el flamant guanyador de la XVI Edició del Premi de Poesia Joan Climent del 2017. És molt jove, nascut a Bellreguard el 1994. En la seua biografia es llig que és poeta, escriptor i músic. Pellicer va rebre el trofeu que acredita els guanyadors del premi, una estatueta, de disseny original, cisellada en bronze i un xec amb l’import econòmic lligat al guardó. El seu poema titulat «El laberint de tu» està publicat en el llibret de la Falla de Sant Nicolau Mosquit del Grau de Gandia. El poema ha estat elegit guanyador entre els 44 que optaven al premi. Poemes que, segons les bases, havien de ser originals, no publicats ni premiats en cap altre certamen poètic.

El lliurament es va celebrar divendres passat al Museu Faller de Gandia durant l’acte general de lliurament dels premis literaris fallers. Seien en les primeres files José Manuel Prieto, regidor delegat amb les falles de l’Ajuntament de Gandia; Loles Cardona, alcaldessa de Benirredrà, l’ajuntament patrocinador del premi al millor article de llibret de falla; el president de l’Associació Cultural Premi Iaraní, Pasqual Molina, l’entitat creadora i patrocinadora del Premi de Poesia Joan Climent, la consellera del CEIC Alfons el Vell, María José del Olmo, qui lliuraria el premi a la millor qualitat literària global dels llibret de falles, i els màxims representats de les falles gandianes, el president Telmo Gadea i les falleres majors, Maragda Escrivà Noguera i Marta Ribera Ramos.

El saló principal s’omplí dels fallers que hi acudiren per conèixer, en directe, els veredictes dels diferents jurats qualificadors. El presidents de les falles en els llibrets de les quals estaven publicats els poemes i els articles seleccionats foren advertits perquè acudiren a l’acte amb els autors i els fallers de la seua comissió. Els darrers anys una roda de premsa, celebrada el dia anterior, feia públic els noms dels poetes i escriptors guanyadors, però enguany va ser desconvocada per la suspensió de tots els actes ciutadans com a senyal de repulsa per l’assassinat d’una dona a Gandia. Aleshores, l’emoció per conèixer quins serien els guanyadors entres els finalistes es va mantenir fins el últim instant.

El premi Ajuntament de Benirredrà al millor article de llibret de falla tingué cinc finalistes: Raül Hurtado, per l’article «Etiòpia, 30 de novembre», publicat en el llibret de la Falla Carrer Major i Passeig; Pura Maria Garcia, per l’article «Bunyols de carrer», publicat en el llibret de la Falla Plaça El·líptica; Josep Alandete, per l’article «La mestra de les emocions», publicat en el llibret de la Falla Sagrada Família Corea; Emili Morant, per l’article «Un allau de creativitat», publicat en el llibret de la Falla Sant Nicolau Mosquit i Jordi Garcia Polop, per l’article «Welcome, Senyor Pons», publicat en el llibret de la falla Sant Nicolau Mosquit. Quedà en el segon lloc Josep Alandete i fou el guanyador Emili Morant per l’article «Un allau de creativitat».

El Premi del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, que avalua la millor qualitat literària global d’un llibret de falla, fou atorgat, per unanimitat, al llibret de la Falla Sagrada Família Corea. El jurat feia constar en l’acta l’alta qualitat en general dels llibrets presentats, fent especial menció als llibrets de la Falla de Beniopa per la coherència global del contingut, de la Falla de la Vilanova pel tracte literari donat al barri i a la Falla de Sant Nicolau Mosquit per la qualitat d’alguns dels seus articles.

El jurat del Premi de Poesia Joan Climent havia nominat els següents poetes: Abel Dàvila Sabina, pel poema «Acotxada a la mà», publicat en el llibret de la Falla Sant Nicolau Mosquit; Vicent Lloret Llopis, pel poema «Natura morta», publicat en el llibret de la Falla Marqués de Campo-Perú; Enric Pellicer, pel poema «El laberint de tu», publicat en el llibret de la falla Sant Nicolau Mosquit, i Pere Huerta Gonzàlez, pel poema «50 passes», publicat en el llibret de la Falla Barri de Crist Rei. El segon premi fou per a Abel Dàvila Sabina i el guanyador fou, com els indicava al principi, el poeta Enric Pellicer pel seu poema «El laberint de tu». El dos poemes guanyadors estan publicats en el llibret de la Falla del Mosquit, la més guardonada en l’edició d’estos premis literaris fallers d’enguany, ja que en el seu llibret també està publicat l’article guanyador del Premi de Benirredrà.

Enric Pellicer és un jove poeta que ja ha aconseguit diversos guardons: El premi de poesia 2011 Rosa de Paper de Catarroja, el premi de poesia 2012 dels Premis Literaris de Carcaixent i el premi de poesia 2013 Premis Literaris Ciutat del Campello.

Fa poc més d’un any publicava la seua opera prima «Enllà del mar», un recull de poemes que emocionen i de lectura més que recomanable. Josep Piera, en el pròleg magnífic, diu d’ell: «El poeta mira i s’encanta… volent convertir en màgica música el que veu, el que sent, el que li dicten de dins unes veus invisibles. Una música senzilla i amable, com de bressol, entranyable i autèntica, que transcriu el que sent i ho ofereix amb paraules tocables, tretes de la vida i dels llibres i de les melodies interiors que li omplin les soledats acompanyant-lo».

El mateix Pellicer diu que el llibre és una mescla de relat i poesia, diu que «Enllà del mar» és «l’esperança del silenci, un lloc imaginari, un estat d’ànim, una mescla entre l’enyorança amarga i l’alegria. Diu que és la conversa entre el tu i el jo, entre l’ahir i el demà, la conversa amb els records que l’han fet ser…».

Enric Pellicer és poeta i músic. S’incorpora al quadre d’honor dels guanyadors del Premi de Poesia Joan Climent, una llista de poetes que impressiona.

(Font: Levante-EMV Safor)