Aquest no és un país normal, siga dit això si més no entre nosaltres els valencians. No som tampoc un país petit, poca cosa, un territori tan escarransit que sols podria adherir-se a un altre de més solvent. No. Som un país anormal. Un dels trets principals de la anormalitat és el de viure immersos en un genocidi cultural, més exactament lingüístic i cultural. Ens embarcaren fa més de tres-cents anys en la barca que ens havia de conduir a l’abisme, a l’extinció. Quin poble que siga sotmès a un tràngol semblant, pot ser normal? També és anormal el nostre país, perquè tot i la voluntat destructiva que han projectat contra els valencians, encara som molts els qui ens mantenim ferms i no hem deixat que la nostra llengua s’extingira per més de tres-cents anys que hi hagen passat.

Suportar les pressions, les ofenses, els menyspreus que ens han aplicat durant més de tres-cents anys també han anat foradant el nostre entramat com a societat. No som com seríem si haguérem sigut lliures i haguérem viscut la nostra llengua amb la normalitat amb què tants pobles viuen la seua llengua. Vulgues o no vulgues, ens han atacat el nostre psiquisme, la nostra dignitat, la nostra capacitat de desenvolupar-nos pel món. I és tan complexa la ment humana i els ressorts de les llengües dominants, que molts dels nostres, molts valencians, s’han capgirat contra la nostra i la seua llengua, l’han maleïda i l’han intentat soterrar d’una vegada. S’han autoodiat.

Ara, amb la Nova rtvv, que —si tot va bé i es ratifica demà a les Corts— dirigirà la periodista Empar Marco, tenim l’oportunitat de compensar més de tres-cents anys d’intent destructiu de la nostra llengua. Ara és la nostra. No cal pensar, com hauria dit Fuster, que “Ara o mai”. Tan sols pensem que els mèdia públics, a pesar de la frivolitat i l’afany de diners que arreu ocasionen, poden ser el pilar fonamental —ho he dit bé, el pilar fonamental— de la recuperació de la llengua pròpia i també de la recuperació d’una societat normal, lliure. La gent que hi participe haurà d’albergar la convicció, les ganes i la capacitat de fer possible aquest capgirament del País Valencià.

(Font de la imatge)