• El divendres 22 de setembre, a les 20.30 hores, cita ineludible amb l’espectacle poètic i musical de caràcter popular en homenatge al poeta valencià més destacat del segle XX, Vicent Andrés Estellés.
  • Està organitzada per Saforíssims Societat Literària, amb la col·laboració del Departament de Cultura de l’Ajuntament i Compromís per Gandia.
  • Enguany amb dues novetats, ja que l’acte s’inclou dins la capitalitat cultural valenciana de Gandia i estrena el Mirador dels Borja com a escenari, on precisament s’hi poden llegir uns dels versos més populars de l’autor de Burjassot.
  • Amb l’actuació musical de Capa de Plàstic.

En marxa la 8a Festa Estellés Gandia, el recital poètic i musical popular que ret homenatge al poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés, una de les figures literàries valencianes més destacades del darrer segle. Tindrà lloc el 22 de setembre, a partir de les 20.30 hores, al Mirador dels Borja.

Organitzat per Saforíssims, Societat Literària, amb la col·laboració de Compromís per Gandia i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia. I és que l’acte també vol celebrar la Capitalitat Cultural de Gandia.

Una altra de les novetats, és la nova ubicació, el Mirador dels Borja (darrere de l’Ajuntament de Gandia). Aquest nou espai obert ofereix una impressionant panoràmica del riu Serpis, el parc d’Ausiàs March i els Jardins de Joan Pellicer. Precisament, a un dels murs del mirador es pot llegir un dels versos més populars del poeta de Burjassot, enamorat de Gandia i dels nostres clàssics Ausiàs March, Joanot Martorell, Roís de Corella..: “Tres noms només, que alenen a la terra pregonament, com llànties enceses, fosforescents entre els morts i la terra, com capitells o com joc dels infants… Pels vostres noms, corona permanent, bandera al vent i llençol de tristesa, rella d’amor i il·limitat migdia, pel vostres noms, el noms del tres en ratlla, pels vostres noms de clivellades síl·labes, pels vostres noms de falç i de futur! ” (Mural del País Valencià). Però també d’una gandiana, la seua dona, Isabel:

“(…) i et vaig trobar a tu, oh esbelta filla de Gandia
que acabes d’eixir també, no de les coves del parpalló
o de les meravelles,
sinó de les tristes coves de la guerra,
plena d’arraps secrets.
L’un al costat de l’altre vàrem recórrer la ciutat.
De vegades no ens dèiem res.
Tot ho haurien dit Ausiàs March o Roís de Corella.(…)”.

Les coordinadores de l’acte, Vicenta Llorca i Maria Rosa Sabater, han animat la ciutadania a participar-hi seleccionant un parell de poemes d’Estellés, dur-los-hi fotocopiats i enviar-los per correu electrònic a saforissims@saforissims.org, per tal d’evitar repeticions.

L’acte també comptarà amb l’actuació musical de Capa de Plàstic.

Cal recordar que són nombroses les poblacions del País Valencià que celebren des de fa vuit anys la Festa Estellés, la qual pretén ser un homenatge al poeta de Burjassot i un acte de reivindicació de la cultura pròpia. La festa ve a coincidir amb l’efemèride del seu naixement (4 de setembre) i s’inspira en el ‘Burns Supper’, una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular.

Cartell