• El lliurament del premi tindrà lloc el 19 de juliol a les 20’30 h a l’antic edifici de la Quadra de Beniopa i s’acompanyarà d’un recital de poemes a càrrec de Saforíssims, amb la lectura del poema guanyador, que ha estat publicat en el Llibre de Festes de Beniopa. El toc festiu ve a càrrec d’un concert de música al qual està convidada tota la ciutadania.
  • Està organitzat per Saforíssims SL i els festers de la Mare de Déu dels Desemparats de Beniopa, amb la col·laboració de la Junta de Districte de Beniopa, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, i d’empreses com Carns Fuster, Forn de Botija, Joan Andreu Martínez Aparisi, Plàstics Peris, Procosga i SEO Finders.

Beniopa, 9 de juliol de 2019.- La Societat Literària Saforíssims i els festers de la Mare de Déu dels Desemparats de Beniopa han organitzat la segona edició del Premi de Poesia de Beniopa Pare Miret. La intenció del premi no és altra que fer perdurar la memòria i el coneixement de l’obra de l’autor i de fomentar, en general, l’estima, el reconeixement i la divulgació de la poesia, que compta a la nostra comarca amb importants figures literàries.

Aquest premi poètic està dotat amb 250 euros per a un únic poema i una escultura original de l’escriptor i artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset. El premi ha tingut una excel·lent acollida entre els i les poetes, tant de dins de la Safor com d’altres geografies. S’han presentat un total de 53 poemes, la qualitat dels quals ha fet realment difícil l’elecció del guanyador. Finalment, el jurat, constituït per Teresa Pascual, Josep Maria Balbastre i Isabel Canet Ferrer, ha seleccionat l’obra El plor dels samarucs del jove poeta de Gandia Joan Deusa Dalmau, que constitueix un cant a la nostra terra des d’una mirada vital, i a la vegada crítica, davant un futur incert.

El lliurament del premi tindrà lloc el dia 19 de juliol a les 20’30 hores a l’antic edifici de la Quadra de Beniopa i s’acompanyarà d’un recital de poemes a càrrec de Saforíssims, amb la lectura del poema guanyador, que ha estat publicat en el Llibre de Festes de Beniopa. El toc festiu ve a càrrec d’un concert de música al qual està convidada tota la ciutadania.

Per fer realitat el projecte, en aquesta segona edició s’ha pogut comptar amb la col·laboració de la Junta de Districte de Beniopa, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, i d’empreses com Carns Fuster, Forn de Botija, Joan Andreu Martínez Aparisi, Plàstics Peris, Procosga i SEO Finders, que amb la seua aportació econòmica han contribuït a la dignificació del premi.

Una col·laboració inestimable ha estat la de l’artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset, que ha creat l’escultura que es concedirà al guanyador. Josep Basset, autor polifacètic, forma part de l’associació Saforíssims; fonamentalment es dedica a les arts plàstiques, destacant com a escultor. En aquest terreny té una llarga i reconeguda producció que ha exhibit en almenys quinze exposicions a ciutats diverses de l’estat espanyol com: València, Palma de Mallorca, Alacant o Madrid, però també a fires internacionals com: 2005 NEWART de Barcelona, 2006 LINEART’O5 GENT de Bélgica,  ARTEPADOVA 06 de Padua, HOLLAND ART FAIR DEN HAAG, Feria de Arte de Lille, ARTENIM 06 de Nimes, i moltes altres.

Com tota la seua obra, l’escultura s’ha fet a partir de materials reciclats. És d’acer inoxidable, de 30x14x35 cm. Representa una ploma escrivint sobre un paper en blanc. Aquesta ploma sembla un tronc inclinat que, amb la unió d’un braç irregular que el travessa, forma una creu que ha estat trencada per la lluita de les ideologies. Sobre aquest braç descansa una lletra “Ema” invertida que fa referència al pare Miret.

Els organitzadors volen posar de manifest públicament la intenció i el ferm compromís que el premi tinga continuïtat en el futur per tal que adquirisca reconeixement i prestigi dins el món literari i per divulgar el coneixement de l’obra del Pare Miret.

Francesc Martínez Miret, més conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l’any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic, on ja residien altres capellans del mateix poble. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana, que es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l’obra de Jacint Verdaguer. Molt prompte començà a publicar poemes de to jocfloralesc en revistes valencianes, al costat d’autors com Xavier Casp o Martí Domínguez entre d’altres. Guanyà la Viola d’Or dels Jocs Florals de Lo Rat Penat el 1932 amb «Enyorança de la Mare dels Desamparats», i l’Englantina d’Or de 1933 amb «Els Almogàvers».

La seua puixant carrera literària va ser dràsticament dallada amb la seua mort a Beniopa, l’estiu de l’any 1936, a mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), en plena guerra civil. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell amb el títol d’Esclats Primerencs.

Per a més informació, podeu contactar amb M Rosa Sabater Soliva, secretària del jurat: 644288962.