La Societat Literària Saforíssims, junt amb la Junta de Districte de Beniopa, la regidoria de Cultura de Gandia i el Departament d’Escena Urbana i Política Festiva volen anunciar el lliurament de la cinquena edició del Premi de Poesia de Beniopa Pare Miret. Un premi que s’ha consolidat gràcies al compromís, tant dels governants com de la ciutadania, de potenciar la cultura en Beniopa amb un acte carregat d’emotivitat pel record del desaparegut poeta Francesc Miret.
En aquesta cinquena edició s’han presentat un total de 42 poemes, la qualitat dels quals ha fet realment difícil l’elecció del guanyador. Finalment, el jurat, constituït per Maria Josep Escrivà, Anna Gascón i Josep Maria B. Barrachina, ha seleccionat l’obra que comença amb el vers «Vull fer polsim de l’esquelet dels pocs/ocells» de la jove poeta Alejandra F. Miñano.
A pesar que puga sonar tòpic, el jurat del Premi Pare Miret de Beniopa vol destacar amb enorme satisfacció la qualitat mitjana dels poemes presentats a aquesta 5a edició. Una qualitat a la qual se suma la riquesa i la varietat d’expressions i de registres poètics. Tot això ha fet que tant la lectura dels originals com la posterior deliberació haja estat interessantíssima i ben satisfactòria. I ho demostra el fet que s’haurien pogut triar, en comptes de cinc poemes finalistes, uns quants més.

Alejandra Miñano


El poema d’Alejandra Miñano que comença “Vull fer polsim de l’esquelet dels pocs / ocells…” fou el guanyador per unanimitat. Reuneix unes quantes qualitats destacables: un sentiment existencial profund i “terrible” —terme extret del poema—, expressat amb motius pròxims, físics, tangibles. Un desassossec que la poeta desplega en disset versos que desemboquen en l’acceptació d’una mateixa: “Vull… les mans arrugades de vella / així les he tingut sempre”, i en una imatge brillant, redemptora: “i la llengua de les coses, de les sargantanes.”
Tot això adquireix més valor, si cap, quan sabem que Alejandra Miñano té 19 anys i encara no ha publicat res en forma de llibre. Sí que ho ha fet a la revista electrònica Poetry Spam, des d’on se’ns va donar a conèixer.
Igualment, el jurat ha decidit fer una menció especial als poemes finalistes:
-Omertà, de Marçal Parcerisa
-Ma uela Mer, de Mireia Peris
-Vivim al límit energètic, de Neus Gómez
-Hi veig un punt i una línea recta, d’Anna Campillo
-Diccionari de la teua mirada, de Ferran Bretó
El lliurament del premi tindrà lloc el pròxim divendres 15 de juliol a les 20:00 hores a l’antic edifici de La Quadra de Beniopa i s’acompanyarà d’un recital poètic, amb la lectura del poema guanyador i dels finalistes, i del lliurament de la plaquette on s’han publicat les obres. L’acte comptarà amb una introducció musical del Grup de Cambra de vent-fusta del Centre Musical de Beniopa i de l’actuació del cantant gandià Vicent Roig. Per suposat que està convidada tota la ciutadania.
Per fer realitat el projecte, l’organització, composta per la Junta de Districte de Beniopa i la regidoria de Cultura de Gandia, ha comptat amb la col·laboració de Saforíssims i el patrocini de Carns Fuster.
Una col·laboració inestimable ha estat la de l’artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset que, com tots els anys, ha creat l’escultura que es concedirà al guanyador. Com tota la seua obra, l’escultura s’ha fet a partir de materials reciclats donats per l’empresa Dulcesol. És d’acer inoxidable, de 30x14x35 cm. Representa una ploma escrivint sobre un paper en blanc. Aquesta ploma sembla un tronc inclinat que, amb la unió d’un braç irregular que el travessa, forma una creu que ha estat trencada per la lluita de les ideologies. Sobre aquest braç descansa una lletra “Ema” invertida que fa referència al pare Miret.
Els organitzadors volen posar de manifest públicament la seua satisfacció per la consolidació d’un projecte cultural per a Beniopa de foment de la poesia que compta ja amb cinc anys de singladura. També volen reiterar el seu compromís per a què el premi tinga continuïtat en el futur per tal que adquirisca reconeixement i prestigi dins el món literari i per divulgar el coneixement de l’obra del Pare Miret.
Francesc Martínez Miret, més conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l’any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic, on ja residien altres capellans del mateix poble. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana, que es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l’obra de Jacint Verdaguer. Molt prompte començà a publicar poemes de to jocfloralesc en revistes valencianes, al costat d’autors com Xavier Casp o Martí Domínguez entre d’altres. Guanyà la Viola d’Or dels Jocs Florals de Lo Rat Penat el 1932 amb «Enyorança de la Mare dels Desamparats», i l’Englantina d’Or de 1933 amb «Els Almogàvers».
La seua puixant carrera literària va ser dràsticament dallada amb la seua mort a Beniopa, l’estiu de l’any 1936, a mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), en plena guerra civil. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell amb el títol d’Esclats Primerencs.