Irene Verdú, Ara va d’animals, Tàndem Edicions, València, 2010.

UNA D’ANIMALS

Ara va d’animals és un llibre dirigit a un públic infantil i es presenta als lectors amb una factura impecable tal com ens té acostumats aquesta editorial. El que veritablement diferència aquesta col·lecció de la resta, és que hi conflueixen tres característiques: bons textos, interessants propostes gràfiques i un tercer element, de vegades no massa tenint

en compte per les editorials, un excel·lent disseny gràfic on emmarcarlos, en aquest cas obra del dissenyador valencià Paco Bascuñán. Una combinació que quan es dóna converteix els llibres en singulars i els distingeix de la resta. En aquesta ocasió Tàndem edicions ha unit el treball de dues dones amb moltes coses que dir, la jove escriptora Irene Verdú i la veterana il·lustradora Lourdes Bellver.

El llibre recopila històries divertides i senzilles d’animals i ho fa amb un llenguatge poètic. Uns animals tots ells diferents però alhora molt coneguts: ratolins, gats, mussols, cavalls, gossos, crancs, mones … A través de versos delicats però de gran força, Irene Verdú ens mostra uns animals vius i realitzant les seues activitats habituals o aquelles per les quals se’ls coneixen. Així trobem al cranc que «de colp i volta s’atura / com volent-es preguntar / per què marxa cap arrere / i no sap anar avanti » o el ratolí «guarda les dentetes / com qui té un joiell / i sols li les mostra / a qui coneix bé».

La il·lustradora encarregada de les imatges és Lourdes Bellver, una veterana en la nòmina de Tàndem Edicions ja que és autora, juntament amb Fina Masgrau, d’una de les primeres i més coneguda col·leccions d’aquesta editorial «La rata Marieta» que amb les seues nombroses aventures ha fet sommiar a molts xiquets i xiquetes valencians. Per emprendre aquest nou repte, ha estat fidel una vegada més a l’estil que la caracteritza.Traços gruixuts que delimiten les figures, encara que per a aquesta ocasió ha abandonat l’aquarela i ha optat per utilitzar grans taques de vius colors que si bé fan perdre calidesa a les imatges resulten més cridaneres i més pròximes als lectors. Unes il·lustracions espontànies, directes, tendres i amb un punt d’ingenuitat que ens mostren a uns animals personificats amb els quals els lectors s’identificaran fàcilment.Unes figures que descansen en

diferents fons de color, en la major part de les ocasions monocromàtics, que ajuden a emmarcar-los i també a que l’impacte visual siga major a ulls del lector.

En definitiva Ara va d’animals és una excel·lent proposta per a primers lectors que potencia la lectura compartida entre grans i menuts.

Paco Giménez

Lletres Valencianes, núm. 28