La societat d’escriptors de la Safor creada fa tres anys vol sumar al seu projecte a fotògrafs, músics o artistes plàstics.

Alguns membres de Saforíssims, en la presentació del col·lectiu a l’antic Tano Resort. Foto: Levante-EMV.

Josep Camacho (Levante-EMV-la Safor) (cast.).

Justament per valoritzar el ric patrimoni literari de la Safor, un grup d’escriptors de la comarca va crear fa tres anys Saforíssims Societat Literària. La idea d’aquesta agrupació autònoma va sorgir al II Encontre de Joves Escriptors, que es va celebrar el 19 de novembre de 2010, dins dels actes de la Setmana Literària de Gandia. Saforíssims com a tal es va estrenar més tard, el 24 de desembre, anunciant un recital poètic i musical a càrrec d’Anna Aguilar-Amat i Carles Pastor, amb la qual s’inaugurava un cicle titulat «Les Nits de l’IMAB».

Per pertànyer a aquest «club» comarcal no cal tenir algun llibre publicat . «Els únics requisits són apostar per la creació literària, encara que tenim també algun assagista, i fer-ho en valencià», comenta Maria Josep Escrivà, que va ser la promotora de Saforíssims, juntament amb Christelle Enguix. No es tracta d’una generació, perquè hi ha escriptors de diverses edats. «És més -afegeix Escrivà- també ens agradaria difondre l’obra d’escriptors recents ja morts, com Joan M. Monjo o Joan Pellicer». Escrivà comenta que Saforíssims «no és un grup tancat ni jerarquitzat, per això no tenim estatuts ni paguem quotes» . Alguns «saforíssims» ja compten amb obra traduïda a llengües com el castellà, el romanés o l’italià. Encara que el grup és i serà una societat d’escriptors, estan oberts a acollir altres autors de la fotografia, les arts plàstiques o la música, i aquest 2014 es donaran passos en aquest sentit.

La principal plataforma és una pàgina a internet on es poden trobar fitxes amb informacions de tots els escriptors, notícies, l’obra i enllaços a algun «blog» o «web» personal, en el cas que en tinguen. A més, han promogut recitals de poesia al carrer, com els actes per recordar a Vicent Andrés Estellés.

Actualment el grup el formen uns 50 «saforíssims». Les últimes incorporacions són escriptors joves, cosa que assegura el futur de la literatura feta a la Safor. Tots ells s’han decantat per la poesia. És el cas del dirigent socialista gandià José Manuel Prieto, autor de l’Univers sense precipici (Germania), el bellreguardí Enric Pellicer (Premi Ciutat de Carcaixent 2012 amb La revolta del somriure és el camí), el gandià Miquel Àngel Monedero (XVII Premi la Rosa de Paper, de Florida Universitària, amb Apologia d’un instant) o el rotoví Abel Balbastre.