Pasqual Molina

El divendres 22 de novembre, en un solemne acte realitzat en el Teatre Serrano, es lliuraren els Premis Literaris Ciutat de Gandia 2019: la LVII edició del premi Joanot Martorell de narrativa, la XLI edició del premi Ausiàs March de poesia, i la III edició del premi Roís de Corella a la trajectòria literària.

Seien en les primeres files, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el regidor delegat de l’IMAB, José Manuel Prieto; el vicealcalde, Josep Alandete; la regidora delegada de Polítiques Educatives, Carmen Fuster; el regidor delegat de Cultura, Nahuel Gonzalez; les regidores Liduvina Gil i Alicia Izquierdo, i els regidors Ferran Martínez, Victor Soler, Pascal Renolt, Salvador Gregori i Vicent Gregori. També els fills predilectes de Gandia Josep Piera, Ignasi Mora i Pasqual Molina. En altres llocs destacats estaven el president de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, Salvador Femenia; l’editora d’Edicions 62-Grup Planeta, Pilar Beltran, alguns membres dels jurats i els autors que anaven a ser guardonats; així com el director general de Cultura, Joan Muñoz; el cap de Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia i director de l’IMAB, Àlvar Garcia, i el vicepresident de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia, Emili Ripoll, acompanyat per la padrina de la Setmana Santa de 2020, Xaro Perez Aparisi, i el directiu Juan Carlos Sanchis.

El protocol de l’acte fou conduit des del faristol per l’actriu, Ruth Palonés qui donà la benvinguda als assistents i, emprant les paraules de Juli Capilla i Mercè Climent en el pròleg del volum II del llibre Gandia, Capital Literaria (2018), va dir: “Els gandians i gandianes vivim en una comarca singular, xicoteta, cohesionada en molts aspectes i desvertebrada en altres, però lligada fermament a un passat literari, val a dir, esplendorós, gloriós, sense a penes parió no sols a València sinó a la resta del país”. I hi afegí les paraules de Lluís Miret en el mateix llibre, quan assevera que: “Gandia i els seus voltants han estat un clúster literari almenys durant dos períodes concrets: el segle XV i els final del segle XX i principis del XXI” I la presentadora acabà dient: “Amb l’acte que anem a desenvolupar traçarem un pont entre aquests dos períodes tan rics literàriament de la nostra ciutat i comarca. Per una banda, els guardons porten els noms dels nostres insignes autors clàssics i per l’altra els guardonats són els actuals valors de la narrativa i poesia contemporània”.

L’editora d’Edicions 62-Grup Planeta, Pilar Beltran, feu el lliurament del premi Joanot Martorell, al qual s’havien presentat 20 obres. El jurat estava format per Xavier Aliaga, Miquel de Palol, Victor Labrado, Pilar Beltran, i per Ignasi Mora, que el presidia i Àlvar Garcia, com a secretari i representant de l’Ajuntament de Gandia. I l’acta deia: “El jurat destaca, per unanimitat, que la novel·la El tango de Dien Bien Fhu, de David Castillo Buïls, és la guanyadora del 2019. Una novel·la que explora en les biografies de personatges anònims, tots els accents dels lluitadors que no van tenir por de la derrota. El relat reconstrueix tota la peripècia d’una generació que va patir la Guerra Civil, els camps de concentració francesos, la Segona Guerra Mundial i, en molts casos, la continuació en els conflictes de la postguerra. Sense cap voluntat de revenja, la novel.la desfà les interpretacions heroiques i, sense jutjar, ofereix un retrat dels combatents sense aspiració de glòria”. Castillo agraí el premi des del faristol.

José Manuel Prieto lliurà el premi Ausiàs March, al qual havien optat 42 obres. Ruth Palones, llegí l’acta del Jurat, compost per: Jaume Pont, Maria Josep Escrivà, Ruben Luzón i Jordi Cornudella (president), i per Àlvar Garcia com a secretari: “El jurat destaca l’obra Això, de Ramon Boixeda, formada per cinquanta-sis poemes que apunten motius que es van desplegant al llarg de tot el llibre. Aquests motius els relliga una mateixa perplexitat davant la persistència elemental i quotidiana del nostre viure, davant el fet que el nostre pas pel món no deixa mai de ser un aprenentatge”. L’autor s’havia presentat sota un pseudònim i des del faristol comunicava que el títol Això també era un pseudònim i que el seu llibre es titulava, realment, Les beceroles successives.

Diana Morant pujà a l’escenari per fer el lliurament del premi Roís de Corella, atorgat pel jurat compost per: Vicent Gregori, Pascal Renolt, Nahuel González i José Manuel Prieto, qui fou el president. L’acta deia: “Es proposa el guardó al poeta valencià, de l’Alfàs del Pi, Jaume Pérez Montaner, qui ha fet de la seua obra l’expressió d’un testimoni íntim i decidit, alhora que compromès, sobre una consciència del món que busca humanitzar-se. El poeta ha sabut emprar amb lucidesa i depuració els recursos de la millor poesia del segle XX, per elaborar, des de la dissidència, uns versos sempre seductors i compromesos. Va ser guanyador del nostre premi Ausiàs March de poesia l’any 1995 amb l’obra L’Oblit. Montaner, després de rebre el premi digué: “Gandia i la Safor han estat sempre referents culturals importantíssims al llarg de la història. La nostra literatura no es podria entendre sense estes terres. […] Terra de poetes i escriptors. […] Per a mi és un gran honor trobar-me ara ací, gràcies al reconeixement que m’haveu atorgat”.

L’alcaldessa Diana Morant tancà l’acte: “Hui, els nostres Premis Literaris aporten en tot el territori del domini lingüístic compartit una cita solvent i reconeguda per demostrar que la creació literària escrita en la llengua dels nostres Clàssics està viva i vigorosa”. Anuncià que la setmana literària del 2020, que durarà un mes, acollirà la I Trobada de Traductors dels Clàssics a qualsevol idioma del món, amb la qual cosa Gandia, que ja és una referència al territori valencià traspassarà fronteres. També digué que “L’Espai de Creació Literària de Gandia, la Casa dels Escriptors ubicada a l’Alqueria del Duc, en plena marjal, es veurà intensificat amb l’obertura de noves línies de treball per augmentar la difusió i projecció internacional d’esta iniciativa”. L’objectiu és impulsar la marca de Gandia com a capital literària de la Comunitat Valenciana i com una de les capitals literàries d’Espanya. Continuà dient: “Volem ampliar la vocació social de l’IMAB implicant la ciutadania i els col·lectius perquè participen encara més en totes les activitats.[…] Socialitzar la cultura posant-la a l’abast i al servei de les persones”. Destacà el fet que Gandia havia sigut seleccionada este any d’entre totes les ciutats d’Espanya com a seu per celebrar el Dia de la Biblioteca fet que no estranyava perquè “les nostres biblioteques són tot un referent en l’àmbit estatal, perquè els nostres bibliotecaris i bibliotecàries s’esforcen per prestar un millor servei, amb eficiència i professionalitat, estenent-se a tota la població l’afició per la lectura”. Finalment l’alcaldessa acabà agraint la tasca del personal tècnic i administratiu municipals encarregats de l’organització de la Setmana Literària i a Edicions 62-Grup Planeta “per la confiança dipositada, una vegada més, amb la nostra ciutat”.

La vetlada acabà amb la representació teatral de l’obra Tirant, basada en el llibre de Joanot Martorell, una producció de l’Institut Valencià de Cultura i de la Companya Nacional de Teatre Clàssic.